Postupně se při grilování zdokonalujte. Zrajte spolu s grilem, radí kuchař Martin Svatek
Byl porotcem soutěže Česko na grilu. „Byli jsme se Zdeňkem Pohlreichem ti chytří,“ žertuje kuchař. „Bylo to perfektní a dodnes na to vzpomínám.“ Jakou kávu má rád? Je správné přihřívat maso na grilu? Jak připravit malé kousky, třeba krevety? Griluje raději venku? Je vaření krásná práce?
„Se Zdeňkem Pohlreichem jsme si sedli. Já hrál toho hodného, který měl chválit nebo být zklamaný. Byla to soutěž amatérů, ale účastníci byli už trochu zkušení. Grilování je zajímalo. Přesto jsem byl překvapený,“ popisuje Martin Svatek.
„Jsme grilovací velmoc. Česko griluje, griluje a griluje. Každý má doma minimálně dva grily. Je to hezké, když se setká pár lidí, něco si opečou, poklábosí a rozejdou se domů.“
Co je podle Martina Svatka nejčastějším kamenem úrazu? „Lidé si při grilování berou příliš těžké úkoly. Snaží se podle sociálních sítí ugrilovat něco, na co sami nestačí. Koupí hezký a drahý kus masa, vybaví se na to a pak jsou zklamaní. Ať lidé zrají spolu s tím grilem. Dávejte si jednodušší úkoly a postupně se zdokonalujte,“ radí kuchař v Blízkých setkáních.
Související
-
Zjistil jsem, že jídla připravovaná na ohni jsou něco úplně jiného, popisuje kuchař Marek Pavala
S vařením začal z kuriózního důvodu. „Utekl jsem do televizní soutěže, abych si vyčistil hlavu. Nedokázal jsem se totiž tehdy rozhodnout pro jednu ze dvou přítelkyň.“
-
Správná pizza? „To je ta neapolská, protože tam se narodila,“ vysvětluje šéfkuchař Emanuele Ridi
Italská kuchyně používá při vaření víno. „Bílé i červené. A dobré. Jídlo zkazíte, když tam dáte krabicák,“ směje se šéfkuchař. Co je podle něj ta pravá a správná pizza?
-
I když jsem v MasterChef za kata, soutěžící mě mají rádi, pochvaluje si šéfkuchař Radek Kašpárek
„Nikdy mě nenapadlo, že bych pořad moderoval. Měl jsem z něj respekt a z prvních dílů jsem byl nervózní. Teď už na plac chodím s radostí,“ říká kuchař a jeden z porotců.
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Starosvětské příběhy lesníků z časů, kdy se na Šumavě ještě žilo podle staletých tradic.
Václav Žmolík, moderátor
3x Karel Klostermann
Komplet obsahuje dva šumavské romány Ze světa lesních samot, V ráji šumavském a povídkový soubor Mrtví se nevracejí z pera klasika české literatury Karla Klostermanna (1848 - 1923), který tomuto kraji zasvětil celé své dílo.