Poločas změny. Mentální detektory ve službách archeologie jednoho vztahu

11. červenec 2019

Mirek (61) a Míša (36) v dokumentu o mezní partnerské situaci jako příležitosti k úvaze nad tím, jestli dokážeme skloubit víru v sebe s vírou v to, co nás přesahuje.

„Až potom, když jsem se ráno probudil, tak to bylo hrozné. Že jsem si uvědomil, co mně hrozí, že jsem se zamiloval.“

„A ještě řekni, cos přitom zavolal.“

„Ježišmarja, to né. To né!“

Dokument vás zavede do dvou průběžně se prolínajících prostředí. Večerně ztišený dům je místem, kde se prostřednictvím obnažující osobní výpovědi Míši a Mirka dozvíte o dlouholeté anabázi jejich vztahu. A to včetně nečekané životní etapy z Mirkovy minulosti.

Druhým prostorem jsou ruiny středověkého hradu Pyšolec, kam se dostanete s výjezdem amatérských archeologů. Právě při vykopávkách se totiž Mirek s vystudovanou archeoložkou Míšou seznámil.

V souvislosti s archeologií jejich životního příběhu se tak jedná o místo více než příhodné. Své si zde k věci řekne také Mirkův syn z předcházejícího manželství. Mentální detektory odhalují dávné i nedávné úzkosti a radosti, odkrývání vrstev jednoho vztahu pokračuje.

Dobrá vůle: Poločas změny (reálné foto)

Série Poločasy

Jak být v dnešní tekuté době spolu? Kněz Honza zve Honzu volnomyšlenkáře na návštěvu k lidem, jejichž životní příběhy jsou svědectvím zápasu o štěstí mezi světem osobním a nadosobním.

V každém dílu této série se jeho aktéři vztahují k zásadní životní proměně, která je vždy okamžikem poločasu: něco jsme zažili a něco jiného nás očekává. Hanák s Gogolou vás berou na návštěvy intenzivních příběhů o podobách různých poločasů s jednou otázkou: Jak zažít a přežít změnu?

autoři: Jan Gogola ml. , Jan Hanák
Spustit audio

Související