Politolog Petr Just: Sobotní demonstraci organizovala proruská scéna. Dovede nás krize k další revoluci?

5. září 2022

Vláda Petra Fialy ustála první hlasování sněmovny o vyslovení nedůvěry. A čelila také první velké demonstraci. Jak a čím by měl kabinet uklidnit nespokojené občany? Je sobotní demonstrace předzvěstí opravdu horkého podzimu? Může energetická krize vést k ohrožení politického systému, jak se domnívá ministr spravedlnosti Blažek? A co nebo kdo vyvede Slovensko z politické krize? Nad těmito tématy se v audiozáznamu zamýšlí politolog Petr Just z Metropolitní univerzity Praha.

Na 70 000 lidí podle odhadu policie v sobotu demonstrovalo v Praze proti vládě Petra Fialy a žádalo její demisi. Demonstrace se nesla pod mottem: Česká republika na 1. místě. „A ovlivnila ji zavádějící interpretace Fialova výroku o tom, že ji organizovali prorusky orientovaní extrémisté,“ popisuje v pořadu Jak to vidí… politolog Petr Just.

„Petr Fiala mluvil o organizátorech. Ne o účastnících. Ale ten výrok si zejména na sociálních sítích žil vlastním životem. Dal se tam velmi jednoduše upravit, že tak označil celou skupinu demonstrantů. A pak už samozřejmě celý ten mediální prostor zaplnila tato interpretace.“

Rusové píší o revoluci

Kdo to tedy organizoval? „Mezi organizátory byly skutečně subjekty, které se řadí do proruských dezinformačních scén. Ale ti, kdo na demonstraci přišli, nebyli jenom zástupci tohoto proudu.“ Každopádně ruská státní agentura TASS a RIA Novosti hned napsaly, že by v Česku mohlo dojít k událostem srovnatelným s listopadem 1989.

Dokonce ale i ministr spravedlnosti Pavel Blažek se obává o politický systém této země, pokud by se nevyřešila krize v energetice. Nakolik je radikalizace části české společnosti reálná?

Nemuselo by dojít pouze k pádu jedné vlády, ale mohlo by dojít k něčemu, co schválně dramaticky nazvu něco jako revoluce. A zdaleka ne jen u nás.
ministr spravedlnosti Pavel Blažek

„Vždycky, když kterákoli země čelila vážným sociálním ekonomickým problémům, vedlo to k radikalizaci společnosti,“ uvažuje host Zity Senkové na Dvojce. „A často to nemusí skončit jenom u voličského rozhodování, ale může to přerůstat i třeba v nějaké další násilné akce.“

Podzim bude horký

„Zatím, a buďme rádi, k násilným akcím nedochází. I ta demonstrace o víkendu byla poklidná, což je samozřejmě nutno ocenit,“ říká politolog. „Ale pokud se krize bude prohlubovat, bude se radikalizovat i občanský protest. A není to jen otázka ČR.“

„Podzim u nás dozajista bude horký. Zejména proto, že tato demonstrace přišla tři týdny před komunálními volbami, které vydají čtvrtletní vysvědčení současné vládě. Bude to i třeba nějaká žlutá karta, kterou voliči vystavují.“

„Například hnutí Starostové a nezávislí vyrostlo na komunální úrovni a my teď uvidíme, jak jsou voliči spokojeni se způsobem, jakým se STAN vyrovnali s těmi nedávnými problémy,“ uzavírá Petr Just, vedoucí katedry politologie a anglofonních studií Metropolitní univerzity Praha.

Spustit audio

Související