Politolog Petr Just: Na první schůzi Sněmovny může být zádrhelem volba místopředsedů

8. listopad 2021

Častým argumentem je, že křesla ve vedení Sněmovny mají být v poměru vítězných stran. „Právní nárok na to není,“ komentuje politolog Petr Just. Moderuje Zita Senková.

Petr Just

V pondělí 8. listopadu 2021 se poprvé setkají poslanci na ustavující schůzi Poslanecké sněmovny. Politolog Petr Just očekává, že setkání proběhne hladce.

„Existuje jasně deklarovaná většina, existují dohody mezi poslaneckými kluby,“ potvrdil v pořadu Jak to vidí. Jediné, kde se může vyskytnout zádrhel, je podle něj téma volby místopředsedů.

Volba místopředsedů ale bude tajná,“ doplnil Just. A je otázka, nakolik se díky tomu projeví rozdílné názory na některé kandidáty. 

Existuje právní nárok na post místopředsedy Poslanecké sněmovny? „Právo na to není, i když se často argumentuje tím, že je nutné dodržet poměrné zastoupení v Poslanecké sněmovně,“ komentuje politolog na Dvojce. 

Jisté je, že poslanci na první schůzi určí počet místopředsedů a křeslům přidělí konkrétní jména. „Ale není řečeno, jestli těmi místopředsedy musí být poslanci reprezentující nejsilnější poslanecké kluby. Je to politické rozhodnutí,“ říká Just. 

Křesla ve vedení díky opoziční smlouvě a toleranci menšinové vlády

Nepsané pravidlo, aby ve vedení Sněmovny byl zástupce opoziční strany nebo koalice, se podle Justa poprvé na české politické scéně objevilo po volbách v roce 1996.

„Tehdy to byl ústupek tomu, aby sociální demokraté tolerovali vznik menšinové vlády pravicových stran ODS, KDU-ČSL a OD, vysvětluje politolog. Díky tomu ČSSD získala odměnou možnost získat post předsedy poslanecké sněmovny pro Miloše Zemana a jednu pozici místopředsedkyně, kterou tehdy obsadila Petra Buzková. 

Politolog připomněl i povolební období v roce 1998, kdy vznikla opoziční smlouva mezi ODS a ČSSD. „Ve vedení Sněmovny byly jen dvě strany. Nikde není psáno, kolik místopředsedů má být obsazeno a kdo to bude,“ uzavírá téma v rozhovoru se Zitou Senkovou.  

Další témata rozhovoru: sestavování nové vlády; obhájí si Petr Fiala u prezidenta svůj tým; je debata o článku 66 již zcela ze stolu?

autoři: Zita Senková , Petr Just , juk
Spustit audio

Související

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.