Politolog Kubáček: Fico je chiméra. Silnými projevy překrývá na Slovensku debatu o trestním právu

27. únor 2024

Slovenský premiér Robert Fico sklízí kritiku za svůj projev ke druhému výročí ruské invaze na Ukrajině. Předseda slovenské vlády obvinil Evropskou unii, že se na Ukrajině podporuje vzájemné zabíjení Slovanů nebo se falešně démonizuje ruský prezident Vladimir Putin. „Doufejme, že po prezidentské volbě bude trochu klidněji,“ přeje si v pořadu Jak to vidí... politolog Jan Kubáček.

Po Ficově projevu se na slovenského premiéra snáší kritika z několika stran. „Jeho rétorika pro domácí publikum je dramaticky jiná než pro zahraniční. Nejdřív zakaboněný Fico v Bratislavě před slovenským voličem a pak usmívající se a spokojený Fico, zdravící francouzského prezidenta Macrona,“ srovnává politolog Kubáček výstupy slovenského předsedy vlády v právě uplynulých dnech.

Čtěte také

„Jede taktiku dvou tváří. Hraje o preference a popularitu. Teď je to ještě o to citlivější, protože na Slovensku probíhá prezidentská kampaň, kde má Fico svého kandidáta Petra Pellegriniho,“ domnívá se politolog. Premiér se tak podle něj snaží získat část nejenom protestních voličů, ale i mlčící většiny.

„Zastává z mého pohledu chiméru o věčné neutralitě a o tom, že část Slováků si myslí, že Slovensko nic neznamená, nic nezmůže a část je naopak přesvědčena, že může hrát historickou roli a dojednat dlouhodobější mír v Evropě,“ odhaduje Kubáček.

Černobílý boj

Dvojí rétorika ale zřejmě na Slovensku žádné velké pozdvižení nezpůsobuje. „Politický boj se na Slovensku dostal do polohy černobílého vidění světa. Ten, kdo má výhrady vůči opozici, tak bude pro Roberta Fica skály hory přenášet,“ popisuje expert.

Jan Kubáček, politolog

„Fico těmito silnými projevy překryje debatu o trestním právu a o tom, co se teďka na Slovensku děje. To v mnoha ohledech nemá srovnání s optikou neutrality a věcného posouzení,“ upozorňuje Kubáček.

Stejně je ale vyostřená situace mezi podporovateli opozice. Ti jsou podle politologa k Ficovi kritičtí nehledě na to, co udělá. „Proto už bohužel Robertu Ficovi mnohé prochází, protože razí heslo ‚na hrubou díru hrubší záplata‘ a v černobílém boji se to ztrácí,“ podotýká.

„Doufejme, že po volbě prezidenta bude trochu klidněji. Bude také zajímavé sledovat, jak se Robert Fico najde vedle Viktora Orbána, protože pokud dva dělají totéž, nemá to stejné výsledky. Bratislava na to může poměrně výrazně doplácet,“ odhaduje Kubáček.

Proč Robert Fico položil květiny k hrobu Gustava Husáka? Co vyplyne z nadcházejícího summitu V4? A bude mít stále Polsko zájem v tomto uskupení zůstat? Poslechněte si celý rozhovor. Moderuje Zita Senková.

autoři: Zita Senková , fos
Spustit audio

Související