Politolog Kopeček: Odchod z vlády? Důvody by si Piráti našli. Jejich zájmem je ale dotáhnout změny do konce

15. leden 2024

V čele Pirátské strany bude po další dva roky stát Ivan Bartoš, ministr pro místní rozvoj. Rozhodlo tak celostátní fórum strany. Co ve volbě předsedy sehrálo největší roli? Dá se na volbu pohlížet jako na referendum o vládním působení Pirátů? Jak reálný je jejich odchod z koalice? Politolog Lubomír Kopeček se ještě zaměří na situaci před slovenskými prezidentskými volbami a ohlédne se za dosavadními vztahy hlavy státu a premiérů v historii samostatné Slovenské republiky.

Ivan Bartoš získal ve volbě 556 hlasů, jeho vyzyvatelku, europoslankyni Markétu Gregorovou, volilo 300 členů. „Podstatnou roli hrálo, že Ivan Bartoš je šéfem Pirátů už skoro 15 let. Funkci velmi dobře zná. Stranu zakládal, se značnou částí členské základny se zná osobně, což je samozřejmě velká devíza při jakékoli volbě,“ uvažuje v pořadu Jak to vidí... politolog Lubomír Kopeček.

K úspěchu Ivana Bartoše vedl podle něj ale i fakt, že podpora Pirátů se momentálně pohybuje na z jejich pohledu přijatelné úrovni kolem 10 % hlasů. Slovo referendum by ale politolog nepoužíval. „Samozřejmě se to tak dá nahlížet, nicméně o vyostřený střet nešlo. To, co reprezentovala Markéta Gregorová, byl sice určitý výraz nesouhlasu a snaha oživit protestní étos, na kterém Piráti léta fungovali a který se působením ve vládě z pochopitelných důvodů utlumil. Na druhé straně nenabízí jasnou alternativu, že by Piráti zítra měli odejít z koalice. Naopak v tomto směru našlapuje velmi opatrně.“

Jeden ku čtyřem

Staronového předsedu Jana Bartoše nyní nově doplňují i čtyři místopředsedkyně. Vedle Kláry Kocmanové a europoslankyně Markéty Gregorové to je ještě Jana Holomčík Leitnerová a Dominika Poživilová Michailidu.

Čtěte také

„Piráti jsou strana, která si hodně zakládá na kulturních tématech spojených s rovností pohlaví a s důrazem na takzvaný postmaterialismus. Mají tendenci prosazovat individualitu člověka v řadě ohledů, včetně třeba takových záležitostí, jako je respekt vůči homosexualitě, tolerance konopí a jeho užívání. Samozřejmě se to potom promítá i do toho, že uvnitř Pirátské strany jsou ženy hodně aktivní, agilní a hodně viditelné,“ vysvětluje Kopeček.

Nicméně i když je poměr vzhledem k české realitě nezvyklý, předseda Ivan Bartoš je podle stanov strany jen prvním mezi rovnými bez zvláštních pravomocí. „V podstatě jde o pětičlenný kolektivní orgán, který je z hlediska postavení jednotlivých členek a členů rovnocenný. Mediální tvář Pirátů je ale samozřejmě postavena na osobnosti Ivana Bartoše. Když to shrnu, máme tady stranu, která prosazuje témata, která nejsou pro většinu české společnosti úplně typická, pro mladou generaci do 35 let je to ale přesně to, co preferuje.“

Odchod z vlády?

Ivan Bartoš po svém zvolení řekl, že si dokáže představit situaci, že by strana odešla z vlády, strana by ale o tom neměla kalkulovat. Jako jeden z možných důvodů uvedl ústavní ukotvení manželství jako svazku muže a ženy. „Můžou se ale samozřejmě najít i další důvody, jako třeba nějaký velký skandál. V předchozích dnech a týdnech byl třeba velkou rozbuškou ministr spravedlnosti za ODS Blažek, vůči kterému se Piráti velmi ostře vymezovali,“ upozorňuje politolog.

Podle něj je ale nutné brát v potaz i dynamiku času. „Piráti mají zájem dotáhnout některé věci, které rozběhli ve svých resortech, do konce. Ivan Bartoš je nejenom místopředseda vlády, ale i ministr pro digitalizaci a místní rozvoj a jeho snaha dokončit změny v digitalizaci je naprosto zřejmá. V tomto kontextu tedy jejich odchod z vlády v tomto roce nedává smysl. Jiná věc je, co se může stát těsně před sněmovními volbami, kdy výhodnost odchodu může být politicky samozřejmě zajímavější, to jest do určité míry se více distancovat od ODS. Pokud by se nějaký takový důvod nebo záminka vyskytly, bude to podle mě něco, co Piráti určitě budou zvažovat,“ uzavírá Lubomír Kopeček.

Spustit audio

Související