Polabské rozjímání

25. březen 2005

Na etiketě některých potravin můžeme najít nenápadný nápis upozorňující, že byly vyrobeny z geneticky modifikovaných rostlin. Člověk stojí u regálu v obchodě a neví si rady. Co s tím? Koupit? Můžeme to vůbec jíst? Není to jedovaté? Jak a kde byla surovina pro výrobu potraviny vypěstována? Podobné otázky si asi budeme klást stále častěji, protože celosvětová produkce geneticky modifikovaných rostlin nezadržitelně roste.

Letos byla v Evropské unii, a tedy také u nás, povolena k pěstování geneticky modifikovaná kukuřice. Čeští zemědělci mohou poprvé vysévat a sklízet - pokud se tak z jakéhokoliv důvodu rozhodnou - geneticky modifikovanou plodinu. Je to první vlaštovka předznamenávající příchod nové generace polních plodin na česká pole, do českých sadů a zahrad. Někdy jsou geneticky modifikované rostliny vydávány za všelék na bolesti současného světa, jindy jsou zatracovány jako frankensteinovské kvítí. Máme jejich příchod oslavovat, nebo se jich máme bát? Nechceme tento spor rozhodnout, chceme nabídnout informace.

Zahajujeme na jednom z nevysokých polabských kopců, kde se nám otevře pohled daleko do kraje. Kdybychom měli k dispozici stroj času, a přenesli pravěkého polabského zemědělce do současnosti, asi by ze svého okolí poznal jen přilehlou stráň s kavyly a bělozářkami. Tento stepní porost se za tisíciletí příliš nezměnil, vše ostatní prošlo neuvěřitelnou proměnou.

Jednu z největších změn zahájili už dávní zemědělci. To oni vykáceli lesy, rozorali stepi, po tisíciletí seli a sklízeli. Člověk dělá všechno pro to, aby těm několika druhům rostlin a několika druhům zvířat, jež zdomácnil a založil na nich svou obživu, vytvořil ty nejlepší podmínky. Tito hýčkaní vyvolenci sami prošli dramatickou proměnou. Mnohé by jejich dávní pěstitelé dnes už ani nepoznali. Moderní odrůdy kukuřice jsou vzhledem i vlastnostmi na hony vzdálené svému planě rostoucímu mexickému předkovi - teosintě. Liší se od sebe asi jako žebřiňák od luxusní limuzíny. Je to jedna z nejúžasnějších proměn, jichž se lidé stali svědky a zároveň i přímými aktéry.

Spustit audio