Podzimní plněná cibule kachními játry a žampiony po gruzínsku
Gruzínská kuchyně je neobvyklá. A vyhlášená. Kouzlit umí i s obyčejnou cibulí.
Ingredience:
4 velké cibule
100g žampionů
100 g vařených fazolí
3 lžíce kachního sádla
2 stroužky česneku
bobkový list
tymián
zelenou petržel
pár kuliček černého pepře
trochu másla
Postup:
1. Než začnete s přípravou, vezměte si mikrotenový sáček a nasypejte do něj dvě lžíce třtinového cukru, vymačkejte celý citron a zakápněte kávovou lžičkou octa. Nechte cukr částečně rozpustit (chvíli to potrvá) a pak vložte do sáčku 4 cibule, uzavřete sáček a poválejte je tak, aby se smočily po celém svém obvodu. A nechte uležet 15 minut. Tento proces je důležitý pro její chuť. Věřte, že ji budete chtít slupnout i syrovou.
2. Ingredience smíchejte v kastrolu. Osolte a opepřete, zalijte litrem vody a přiveďte k varu. Jakmile cibule změkne, vylovte ji, odřízněte vršek a opatrně vydlabejte dužinu.
3. Na olivovém oleji orestujte 300 g kachních jater a odložte je stranou.
4. Na pánvi osmažte 100 g žampionů doměkka, přidejte 100 g vařených fazolí, vydlabanou dužinu z cibule, lžíci másla, tymián a 1 litr kuřecího vývaru. Vařte, dokud omáčka nezhoustne, vsypte pokrájená játra, dochuťte solí a pepřem a směsí cibule naplňte.
5. Krátce zapečte v troubě.
6. Kousek řapíkatého celeru, 1 nakrájenou cibuli, 3 stroužky česneku a 2 větvičky rozmarýnu orestujte, přidejte hrst namočených bílých fazolí, zalijte vodou a uvařte doměkka.
7. Omáčku rozmixujte a přeceďte, zašlehejte do ní máslo a podle potřeby rozřeďte kuřecím vývarem. Vyšlehejte do pěny.
8. Do hlubokého talíře naservírujte cibulovou marmeládu, navrch položte plněnou cibuli, přelijte šťávou a dokola nalijte fazolovou omáčku.
Pošlete nám svoje recepty na e-mailovou adresu rano@rozhlas.cz. Vybrané recepty odvysíláme vždy v pátek po 5:00.
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!
Jan Rosák, moderátor
Slovo nad zlato
Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.