Podzimní bourguignon

14. říjen 2016

Perla tradiční francouzské kuchyně. Tahle lahůdka sice patří mezi časově náročnější, ale rozhodně stojí za čekání. Byť dva dny.

Ingredience:

750 g hovězí kýty
1 větší cibule
8 malých cibulek
150 g malých žampionů
250 g mrkve
čerstvě mletý pepř
snítka tymiánu
2 bobkové listy
několik kuliček černého pepře
150 g kvalitní slaniny
špetka soli
kousek másla
1 l červeného vína
půl paličky česneku
sekaná petrželka na ozdobu

Příprava:

1. Hovězí kýtu pokrájejte na kostky, větší cibuli a mrkev nakrájejte na středně silná kolečka a připravte si základ na marinádu.

2. Na dno hrnce rozložte vrstvu cibule. Na ni naskládejte hovězí maso a nakonec mrkev. Vše osolte, opepřete, přidejte bobkový list, tymián, pár kuliček černého pepře, zalijte červeným vínem a nechte 24 hodin uležet na chladném místě.

3. Druhý den ingredience přeceďte (pokud jste použili víno k marinování, schovejte ho na později) a rozdělte na zeleninu a maso. Ve větším hrnci orestujte na slanině cibulku a mrkev. V okamžiku, kdy budou opečené, je přesypte do misky.

4. V hrnci pak rozpalte olivový olej a osmahněte na něm ze všech stran kostky masa. Nakonec přidejte plátky česneku, ten restujete jen půl minutky. Hned jak zavoní, přidejte zeleninu a vše zalijte červeným vínem z marinády.

5. Směs masa a zeleniny mírně osolte a přiveďte k varu. Přiklopte pokličkou a pak asi 2,5 až 3 hodiny pomalu duste na velmi mírném plamenu, dokud maso nezměkne. Před koncem dušení osmahněte rozpůlené žampiony na másle, přidejte je do pokrmu a nechte 10 minut prohřát.

6. Servírujte posypané petrželkou se šťouchaným bramborem, případně francouzskou bagetou. Nezapomeňte ani na skleničku dobrého červeného vína.

Pošlete nám svoje recepty na e-mailovou adresu rano@rozhlas.cz. Vybrané recepty odvysíláme vždy v pátek po 5:00.

autor: jkč
Spustit audio