Podívejte se příští dny na jalovce a hrušně

13. květen 2002

Téměř celé území naší republiky je v několika posledních letech postiženo závažným onemocněním hrušní - rzí hrušňovou. Jistě jste si jí v létě všimli, nejdřív zhruba v červenci se na listech hrušní objeví rezavé skvrny a koncem srpna pak na spodní straně listů kalíškovité útvary vyplněné jakousi rezavou vatou. To je typický projev této houbové choroby, rzi hrušňové.

Bojovat s ní je velmi obtížné. Jeden můj kolega dokonce sarkasticky radí jen dva možné způsoby. Buďto porazit hrušeň, nebo prodat zahradu.

Rez hrušňová se nešíří jen proto, že houbovým chorobám, plísním a rzím svědčí několik posledních velmi teplých zim, ale především proto, že moderní zahradnictví se téměř neobejde bez jalovců. Vidíte je všude, ve veřejné zeleni i v soukromých zahradách a jsou skutečně vítaným architektonickým prvkem. Jenomže to má i svou stinnou stránku. Ona svrchu zmíněná rez hrušňová je dvoubytná rez. Její letní stadia se projevují na hrušních, ale její jarní stadium na jalovcích, zvláště ze sekce Sabinae. A to jsou většinou všechny okrasné jalovce našich parků a zahrad.

Jalovec

Uvnitř keře jalovce, na starém dřevu se právě teď objevují zvláštní růžkovité oranžové měkké výrůstky nebo je to na silných větvích kůra či borka doslova oranžově prokvetlá. Až za pár dnů nebo týdnů pořádně zaprší, zbyde po tomto stadiu rzi hrušňové jen cosi, co mohu přirovnat k nánosu mazlavého mýdla. Prosím, prohlédněte pečlivě své jalovce a napadené části ihned odřízněte a spalte. Doporučené postřiky nejsou stoprocentně účinné. Pomůžete tím nejen hrušním, ale i sobě, protože taková zralá máslovka, to je přece přímo symbol pozdního léta nebo raného podzimu.

Spustit audio