Po partnerském vztahu v seniorském věku víc touží muži, tvrdí terapeutka

27. listopad 2017

Potřeba lásky roste s věkem. „Člověk je sice pomalejší a ztrátu energie velmi dobře vnímá. O to víc potřebuje sdílet, emočně se na někoho naladit.“ Proč ale svou lásku v mládí tak rádi vykřikujeme do světa a ve stáří je to už záležitost komornější?

Podle terapeutky Jany Tamchynové z BesNet Centra Praha je největším tabu téma sexu zralého věku. „Někdo se může před svými potomky stydět, že si chce ještě něco užít nebo po 50 letech přivést nového tatínka.“ V dospělých dětech pak může nový vztah evokovat obavy o zdraví seniora, ale i o dědictví.

Terapeutka tak celé rodině doporučuje komunikovat. „Z přítele a kamaráda může vztah přerůst do intimního vztahu a děti by svého rodiče měly umět pochopit. V 70 letech přece život nekončí. Naopak, pokud je senior aktivní, tak je to přece krásné.“

Čtěte také

Muži vs. ženy

Ve stáří už sex nemá takovou prioritu jako dřív. „Je příjemné, když je. Hlavní roli má ale samotná intimita. Nevím o seniorovi, který by hledal vztah na jednu noc nebo měl zájem o krátkodobý flirt.“ Hledá se spíš „parťák“ na procházky a na povídání o zážitcích ze stejného sociokulturního prostředí.


Ovdovělý muž se cítí opuštěný a hledá ženu-důvěrnici. Víc než žena stojí o vážný partnerský vztah. Ne o vztah pečovatelský.


Žena hledá jen rovnocenného partnera pro nová dobrodružství. Kamarádek má dost.

Podle Tamchynové je v seniorském partnerství genderový rozdíl. Když totiž ovdoví žena, má pocit, že si konečně žije vlastní život, a nemá potřebu se o někoho zase starat. „A pokud nemá opravdu velkou touhu po novém partnerovi, stačí jí kamarádky.“ Pouhou kamarádku ale muž nehledá. „Muži chtějí mít ženy-důvěrnice.“

Odborník radí

„Nebojte se slova žárlivost. Asi nejde o nějaký rozchod manželství, ale o šok, že vás manžel ještě v tomto věku znejistěl.“ I po 50letém manželství se v muži může objevit lovec a dobyvatel, navíc posilněný alkoholem „Žárlivost je tak zcela normální.“

Pokud by ale manžel chtěl v novém vztahu pokračovat, měli by si to partneři vyříkat a dát tomu hranice. „Možná, že si tak jen chtěl zvednout mužské sebevědomí, což je v podstatě roztomilé,“ dodává terapeutka Jana Tamchynová.

Jana Tamchynová a Tereza Šnajdr Stýblová
autoři: lup , Tereza Stýblová
Spustit audio