Po kouzelníkovi Pavlu Kožíškovi požadovala knihovnice zpětně podíl na zisku

29. srpen 2015

Kolik by to asi bylo, když mu jenom toto léto přišla životní nabídka? A jak vůbec Pavel kožíšek objevil kouzlo kouzlení?

Na konci léta nabídli školáci kouzelníkovi Pavlu Kožíškovi za prodloužení prázdnin milion! „Bohužel je stále mnoho kouzel, na která je i ta nejlepší kouzelnická hůlka světa přece jenom krátká,“ povzdechl si iluzionista. Sám pochází z učitelské rodiny a původně měl být učitelem.

Začalo to v knihovně

„Tehdy mě ale braly známky. Nikoli školní, ale ty vzácné, dopisní. A když jsem šel jednou do dětské knihovny vypůjčit si něco o filatelii, vnutila mi knihovnice místo toho knížku pro začínající kouzelníky, kterou jsem vůbec nechtěl. A tím to všechno začalo,“ vypráví Pavel Kožíšek.

„Asi před třemi lety za mnou přišla divačka, a že prý je to ona, která mi tenkrát tu osudovou knížku nabídla. A dělala si legraci, že by měla prý ode mě za ta léta dostat nějaká procenta, když jsem teď díky té knížce tak úspěšný!“

Zná ho i David Copperfield

Velkým vzorem Pavla Kožíška je samozřejmě nejslavnější iluzionista David Copperfield. Setkali se i osobně, když byl světový mág v Praze.

Pavel byl velmi mile překvapen, že na tiskové konferenci vylovil jeho americký protějšek ve své paměti jeho jméno poté, co se ho novináři zeptali, jestli zná nějakého českého kouzelníka. Je to prý velmi milý, skromný a vstřícný člověk.

Víte, proč má Pavel Kožíšek rád hořické trubičky? A jaké bylo jeho první vydařené kouzlo? A proč se vůbec nelíbilo jeho rodičům? Více si poslechněte ze záznamu v iRadiu.

autor: Hana Švejnohová
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.