Plněné kuře citronem na rozmarýnu s mozzarellou
Marinování přes noc vám zabere trochu času. Ale stojí to za to. Jako přílohu doporučujeme domácí bramborovou kaši.
Ingredience pro 4 osoby:
1,5 kg kuře
4 snítky rozmarýnu
3 citrony
6 lžic olivového oleje
1 cibule
1 dcl oleje
sůl
Příprava:
1. Kuře omyjete a dobře ho osušte i zevnitř. Rozmarýn nasekejte najemno. Do útrob kuřete vymačkejte celý citron, vysypejte nasekaným rozmarýnem. A nakonec nakrájejte dva citrony na kolečka a také vložte do kuřete.
2. Do sáčku nalijte 1 dcl oleje. Pozor, ať není děravý. Lepší bude pevnější sáček. Kuře do něho vložíte, zbavíte se přebytečného vzduchu a sáček uzavřete. Kuře necháte marinovat přes noc v ledničce.
3. Troubu rozehřejete na 200 °C. Cibuli pokrájíte na silnější kolečka. Citron na plátky. Před pečením kuře vyjmete ze sáčku, odstraníme kousky citronu a rozmarýn.
4. Na pekáč rozložíte kolečka cibule a kuře na něj položíte, posolíte a obložíte plátky citronu. Podlijete trochou vody a dáte péct do vyhřáté trouby.
5. Během pečení přelívejte kuře výpekem, případně podlijte trochou vody. Po 40 minutách kuře vyjmeme z trouby, do kůže zapícháte zbytek nastříhaného rozmarýnu, dovnitř vložíte plátky mozzarelly a dopečete doměkka.
Dobrou chuť
Pošlete nám svoje recepty na e-mailovou adresu rano@rozhlas.cz. Vybrané recepty odvysíláme vždy v pátek po 5:00.
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!
Jan Rosák, moderátor
Slovo nad zlato
Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.