Petr Zikmund: Magellan. Vydejte se na objevitelskou výpravu kolem světa

24. srpen 2024

Portugalský mořeplavec admirál Fernão de Magalhães vyplouvá roku 1519 ze sevillského přístavu s flotilou pěti lodí na plavbu kolem světa, aby při ní mimo jiné objevil průliv do Jižního moře. Chce tudy doplout na Ostrovy koření a pohádkově zbohatnout, stát se slavným a váženým.

Účinkují: Miroslav Moravec, Jaroslav Konečný, RenéPřibil, Ivan Gübel, Miloslav Včala, Tomáš Šolc, Martin Velda, Jan Gross, Jaroslav Choc, Radomil Kolesa, Jan Jánský, Jiří Samek, Václav Neužil, Petr Novotný, Josef Nechutný, Jiří Miegl, Jiří Chmelař
Napsal: Petr Zikmund
Dramaturgie: Ivan Hubač
Zvuk: Jiří Žižka
Hudba: Petr Mandel
Režie: Karel Weinlich
Natočeno: v roce 1984

Těsně před vyplutím navštíví Magellana vyslanec portugalského krále, který jeho objevitelské záměry odmítal a považoval je za bláznivé sny, a teď mu nabízí pomoc. Dokonce ho vyzývá ke zradě španělského krále, který plavbu podpořil. A když už nic jiného nevychází, snaží se vzbudit v Magellanovi nedůvěru a vyvolat pochybnosti o kapitánech jeho lodí.

Co všechno způsobí návštěva portugalského vyslance těsně před vyplutím flotily? A co bude mít za následek přítomnost mladého chlapce Pigafetta, který Magellanovi nabídl, že jeho dobrodružnou cestu zapíše a barvitě vylíčí? A jakou roli sehraje skutečnost, že se zkušený kormidelník Gomez odmítl plavby zúčastnit, protože má doma ženu a malé dítě? A navíc i sám Magellan opouští svou ženu Beatriz a malého syna.

Další hry a četby poslouchejte živě na Dvojce a po odvysílání ještě po dobu čtyř týdnů online – na webu dvojka.rozhlas.cz nebo v aplikaci mujRozhlas. Rozhlasové hry i audioknihy jsou k poslechu zdarma, není možné je stáhnout. Některé tituly najdete v prodeji na CD nebo ke stažení v mp3 na webu Radioteka.cz.

autor: Tvůrčí skupina Drama a literatura
Spustit audio

Související