Babu a papoušek. Hiphopový detektivní příběh s Miroslavem Hanušem a Janem Vondráčkem

13. únor 2022

Desetiletá Barbora a rapper Zigi pátrají v rozhlasovém animáku po uneseném papouškovi. Hra Petra Vodičky posbírala několik cen, včetně nominací pro Jana Vondráčka v roli hlavního záporáka. Kromě něj ve hře uslyšíte třeba Marka Němce, Helenu Dvořákovou, Miroslava Hanuše, Miroslava Táborského, Vlastimila Zavřela, Jana Medunu a další herce pražského Divadla v Dlouhé.

Osoby a obsazení: Julie Baboráková (Babu), Martin Matejka (rapper Zigi), Miroslav Hanuš (doktor Julius Ledvina), Miroslav Táborský (bezdomovec Jarda), Pavel Tesař (Papu, otec Babu), Jan Vondráček (Profesor), Vlastimil Zavřel (Sochor), Jan Meduna (Marcel), Marek Němec (Olin), Helena Dvořáková (kočka) a Tomáš Turek (Chlup)
Napsal: Petr Vodička
Dramaturgie: Zuzana Vojtíšková
Zvukový mistr: Dominik Budil
Zvuková spolupráce: Ivan Chrz
Zvukový design: Jan Trojan
Hudba: Petr Kaláb
Režie: Petr Vodička
Natočeno: v roce 2014

Desetiletá Barbora pátrá po svém papouškovi, kterého unesl podivný zloděj. Na své cestě potká nové přátele: neúspěšného rapujícího básníka ulice Zigiho, doktora Juliuse Ledvinu, který chodí každý večer běhat, aby zapomněl na svou osamělost, a bezdomovce Jardu, který je šikovným opravářem a konstruktérem nejrůznějších elektrických přístrojů.

Podivuhodná zařízení, moderní technika a industriální prostředí hrají v příběhu důležitou roli. V podstatě jde ale o boj dobra se zlem, kde na jedné straně stojí malá holka a na straně druhé zlý profesor, který se nezastaví před žádnou špatností.

Mnohokrát oceněná hra

Pohádková hra zvítězila v dětské kategorii Drama na Prix Bohemia Radio v roce 2014.  Pozitivní ohlasy posbírala i na mezinárodním poli: na festivalu Grand Prix Nova v Bukurešti a na přehlídce her pro děti a mládež Prix Ex Aequo v Bratislavě.

Jan Vondráček byl za roli zlého profesora, největšího zločince všech dob, nominován do soutěží Neviditelný herec a Rozhlasová Thálie. V hlavní dětské roli uslyšíte členku Dismanova rozhlasového dětského souboru Julii Baborákovou.

Poslouchejte živě ve vysílání Českého rozhlasu Dvojky anebo ještě týden po odvysílání zdarma na jejím webu. Stránka Hry a četba nabízí mluvené slovo a čtené pohádky na dobrou noc zdarma on-line. Audioknihy nejde stáhnout. Některé tituly může najít ke stažení na webu Radioteka.cz.

autor: Tvůrčí skupina Drama a literatura
Spustit audio

Související