Petr Just: Každé volby jsou referendem o vládě. Zodpovídat se ale bude i opozice. I ta má máslo na hlavě

8. březen 2021

Prezident Miloš Zeman vyhlásil datum říjnových voleb ještě před koncem minulého roku. Strany a hnutí tak čeká nejdelší předvolební kampaň. Jak ji ovlivní pandemie koronaviru?

Strany a hnutí se na jednu stranu nesnaží připustit si, že předvolební kampaň už běží. Brzké vyhlášení voleb pro ně bylo skutečně překvapivé a nové. Kampaň tak v podobě, jak ji známe, se všemi mítinky a předvolebními akcemi, se ještě nerozeběhla, říká v pořadu Jak to vidí... politolog Petr Just.

Pandemie součástí kampaně

Od momentu vyhlášení však běží zákonná kampaň. Tudíž všechno, co právě teď politici dělají a říkají, je nutné brát jako součást předvolební kampaně. Tím se automaticky hlavním tématem kampaně stalo vše, co souvisí s řešením aktuální pandemické situace,“ upozorňuje host Dvojky.

Dodává, že by se to samozřejmě stalo i tehdy, kdyby byly volby vyhlášeny později. Pandemická situace by ale byla v jiné fázi svého vývoje. Možná by byla i na ústupu, možná by bylo vidět světlo na konci tunelu. A to samozřejmě v této chvíli žádný politik s čistým svědomím říkat nemůže.

Vizitka vlády i opozice

Výsledek říjnových parlamentních voleb tedy bude možné brát jako referendum o tom, jak se vláda postavila k řešení krize.

Čtěte také

Každé volby jsou svým způsobem referendem o vládě. V situaci, kdy Česká republika a její vláda čelí nejvýznamnější krizi ve své novodobé existenci, bude tento prvek ještě důležitější.

Přestože volby bývají spíše vysvědčením vlády, v situaci, kdy jde o zdraví a životy všech, půjde ale i o referendum o tom, jak se k situaci postavila opozice. V některých oblastech a v některých etapách vývoje pandemie má i opozice máslo na hlavě, a bude za to tedy skládat účty i ona.

Populismus jako největší chyba

Opozice se i v době krize pochopitelně snaží hrát opoziční roli. A v mnoha ohledech je i oprávněným kritikem vlády. Na druhé straně jí vláda oprávněně vrací, že i ona například v létě chtěla rychlé rozvolnění.

Petr Just však upozorňuje i na to, že podobné impulzy přicházely i zvenčí, ze společnosti, na něž vláda reagovala. Krize ukázala, že to má ale své limity a že je to největší chyba. V krizi nemají strany fungovat jako obchodní firmy založené na spotřebitelském principu. Vláda v době krize má být především týmem krizových manažerů, rozhodujících na základě krizových scénářů anebo na základě odborných analýz. Ne však na základě hlasů ze sociálních sítí, uzavírá Petr Just.

Další témata rozhovoru: návrh na reformu maturitních zkoušek; vysoké školy v době pandemie; fragmentace a možná rekonstrukce slovenské vlády.

autoři: Zita Senková , Petr Just , opa
Spustit audio

Související