Pěstování ve skleníku má výhody i úskalí

28. březen 2012
Rada pro tento den

Uvažujete o pořízení skleníku? Připomeňme si, že rostliny lze ve skleníku pěstovat na záhonech, nebo v pěstebních nádobách.

Ve skleníku se dá pěstovat mnoho druhů zeleniny
Na záhonech propojených s okolní půdou se pěstují saláty, rajčata, papriky, okurky, melouny. Bývá však náročné udržet půdu zdravou, neboť prostředí svědčí škůdcům. Jednou za několik let je nezbytné zeminu vyměnit až do hloubky 60 cm.
Alternativou je pěstování rostlin v pytlích, ať již naplocho položených a opatřených otvory, nebo stojících.
Při pěstování rostlin v nádobách je výhodné prostor využít pomocí polic. Skleníkové regály či parapety mohou být hliníkové, ocelové, postavené z betonu, cihel i dřeva. Zásadní je stabilita, protože vlhká zemina má velkou hmotnost.
Plné parapety se zvednutými okraji můžete vyplnit štěrkem nebo pískem. Ten lze pak podle potřeby vlhčit – rostliny v pěstebních nádobách, zasazených do písku, si budou odebírat vlhkost podle potřeby. Děrované parapety zase umožní volné proudění vzduchu kolem rostlin i ve více patrech.
Ve skleníku lze s úspěchem využít biologickou ochranu proti škůdcům: dravé roztoče, parazitická háďátka, vosičky.

Větrání skleníku je nezbytné
Skleník lze využívat pro pěstování sezónní zeleniny, která ve skleníku zraje i roste rychleji a je chráněna před deštěm a tedy i houbovými chorobami (výhodné například u rajčat), a předpěstování méně choulostivých užitkových i okrasných květin na jaře. V tomto případě není třeba žádné vytápění. I bez něj totiž rostliny dostanou mnohem více tepla, nežli venku – ve skleníku je pověstný skleníkový efekt opravdu žádoucí. Krátkovlnné záření prostupuje sklem a uvnitř prostoru vytváří teplo. Vzduch se tak postupně stále více ohřívá.
Vytápění, které umožní celoroční růst i choulostivých rostlin, je poměrně nákladné. Vytápění, které zajistí pouze podmínky pro zimování rostlin, jež nesnášejí mráz, je mnohem levnější.
V každém případě je nezbytné dostatečné větrání; bez přísunu čerstvého vzduchu by rostliny neprospívaly a podlehly by houbovým chorobám a plísním.

Další rady pro pěstování ve skleníku najdete v internetovém Receptáři na webu www.iReceptar.cz

Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.

Václav Žmolík, moderátor

tajuplny_ostrov.jpg

Tajuplný ostrov

Koupit

Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.