Pekelné příhody čertí babičky. Hajajovy pohádky na dobrou noc čte Alena Vránová

31. červenec 2022

Taková čertí babička je pro každé peklo hotový poklad: vaří, peče výborné koláče a buchty, učí v pekelné škole počty a přeměny v jiné bytosti, léčí čertům všechny neduhy a bolístky a vůbec tak nějak zajišťuje chod celého pekla... Poslechněte si příběhy o tom, jak vyráběla netopýří sádlo, sbírala borůvky na Zemi nebo jela se svými žáky na výlet do Čertích skal. Pohádky Ivy Geckové v interpretaci Aleny Vránové uvádíme k hereččiným 90. narozeninám, které oslaví 30. července.

Účinkuje: Alena Vránová
Napsala: Iva Gecková
Dramaturgie: Lenka Veverková
Režie: Yvona Žertová
Natočeno: 2019

Krádež ve spíži

Alena Vránová (2000)

Čertí babička se jednoho dne rozhodla, že si namaže rohy netopýřím sádlem. Rohy jsou totiž pak krásně lesklé a okamžitě vyrostou o pár centimetrů. Když se však podívala do spíže, kde měla sádlo schované, čekalo ji nemilé překvapení! Co se stalo? Kdo babičku o sádlo připravil? Najde viníka?

Jak čertí babička vyráběla netopýří sádlo

Vzácné netopýří sádlo čertí babičce někdo vypotřeboval, a tak si nyní bude muset vyrobit nové. Nejprve ale musí najít nějaké tlusťoučké netopýry, naložit je do pořádně teplé koupele a krmit je všemi dobrotami, aby tam vydrželi co nejdéle. Proč?

Pekelné čertí diamanty

Čertí babička se rozhodla, že nepoužije žádná kouzla a rozdělá si oheň pod kotlem sama. Nejdřív je však potřeba naplnit uhlák, ve kterém si čerti nosí do domečku uhlí. Babička ale dostane čertovský nápad: pověří touto nudnou prací někoho jiného. A koho?

Na Borůvkovém vršku

Čertí babička se chystá do světa lidí. Rozhodla se totiž, že upeče koláče, a potřebuje tedy natrhat borůvky. Ty přece v pekle nerostou, to dá rozum. Kde se nachází Borůvkový vršek, na kterém rostou ty největší, nejfialovější a nejšťavnatější borůvky na světě?

Čiň čertu dobře, peklem se ti odmění

Věděli jste o tom, že čertí babička je nejenom skvělá kuchařka, pekařka a léčitelka, ale i učitelka? V čertí škole učí malé čertíky ty nejdůležitější věci, které má umět každý správný čert. Třeba to, jak se proměnit v kočku, vraníka nebo vlka. Anebo jak má čert postupovat, když si jde na lidský svět pro nějakého hříšníka. Jak takové učení probíhá?

Výlet do Črtích skal

Nezbední čertí žáčci poprosili babičku, aby je vzala za jejich dávným předkem jménem Črt. Za tento školní výlet do Črtích skal čertí babička požaduje, aby se čerti na každou hodinu pekelného vyučování pečlivě připravovali a domácí úkoly psali doma, ne ve škole. Kdy malí čertíci se svou přísnou, ale spravedlivou babičkou na výlet vyrazí? Jak se vůbec čerti dostávají z pekla na Zem?

Črtův běh o život

Čertí babička vzala své nezbedné čertíky podívat se Zem, kde nyní žije Črt, slavný čertí předek. Ten je pravdomluvný, nikdy si nevymýšlí a všem pomáhá. Má obrovské, černé zakroucené rohy a dlouhý chlupatý ocas, je štíhlý a vysportovaný. Odpovídá tento popis osobě, kterou čertí babička a děti potkají? Nebo se Črt trochu změnil?

autor: Tvůrčí skupina Drama a literatura
Spustit audio

Související

Nejnovější hry a četba

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.