Tajemství tří pánů. Hajajovy pohádky z podhoubí čte Martin Písařík

10. červenec 2022

V létě zaplaví les davy lidí, kterým jde jen o to, aby nasbírali co nejvíc hub. A tihle pánové jim pak do cesty škodolibě nastrkávají hřiby žlučníky neboli hořčáky, které vypadají krásně, ale jsou tak hořké, že každé jídlo zkazí. Kdo ale chodí do lesa proto, že rád pozoruje přírodu a umí vnímat její krásu i tajemství, toho považují ti tři za kamaráda. Zvlášť když to jsou děti! Těm Rezavec, Pestřec a Ďubkatec plní přání moc rádi!

Čte: Martin Písařík
Napsal: Hana Primusová
Dramaturgie: Lenka Veverková
Režie: Bela Schenková
Natočeno: 2021

Jak napálit mykology

Skřítek Hajaja vás pozve do lesa, kde se seznámíte s třemi tajemnými pány. Ďubkatec má na hlavě ošoupaný hnědý klobouk, Pestřec až po uši naraženou světlou kulatou čepici a Rezavec nosí tmavou rozdrbanou beranici, kterou nesundává ani v létě. Proč si je lidé často pletou s houbami? Kdo jsou to mykologové? To se dozvíte v dnešní pohádce.

Někdo poslouchá

Od té doby, co Jára slyšel o těch třech podivných pánech, kteří někdy připomínají houby, přál si je poznat. Jak asi Rezavec, Pestřec a Ďubkatec doopravdy vypadají? Ukáží se mu někdy? Ale to bylo jen jeho menší přání. Kromě toho měl Jára už dávno jedno veliké, o kterém ještě nikomu neřekl. Jaké? O něm vám bude vyprávět Hajaja.

Přání na druhou

Kačenka se rozhodla splnit přání své prababičce. Ta by chtěla na vlastní oči vidět houby! Ale ne na talíři v polévce nebo nasbírané v košíku. Chtěla by je vidět růst. Bohužel však kvůli svým bolavým nohám do lesa na procházku nemůže. Jak si Kačenka s tímhle poradí? Pomůžou jí Rezavec, Pestřec a Ďubkatec?

Houby si dělají, co chtějí

Dospělí obvykle nemívají velká přání. Myslí si totiž, že se vyplnit nemohou. Mají tedy raději přání malá, ta se většinou dají splnit rychle, což se dospělým líbí, protože pořád spěchají a jsou netrpěliví. Mykolog pan Vanča si v lese přál najít kačenky české. To jsou houby, které rostou jen pár týdnů na jaře. Podaří se mu to? Kdo mu s hledáním pomůže?

Potrestaná hamižnost

Pan Porada byl velmi hamižný člověk! "Hamty hamty hamty, ať mám víc než tamty! " říkal si, když viděl jít paní Hanu s Kačenkou, jak jdou na houby. Rozhodl se jim překazit cestu, aby byl v lese první. Co na tohle řeknou Rezavec, Pestřec a Ďubkatec? Jak pana Poradu potrestají? To si poslechněte v Hajajovi.

Splnění se odkládá

Jára si stále přál objevit neznámou houbu, která by pak dostala jméno po něm. I když už uplynulo pár měsíců, co tohle své přání zašeptal do ucha Jidášova, a stále na žádnou neznámou houbu nenarazil, nevzdával se. Pořád chodil lesem v naději, že se mu tohle velké přání vyplní. Dnes na cestě potkal mykologa Vanču, který mu dá malou naději na splnění jeho velkého přání?

Zvláštní pohádka

Pestřec, Rezavec a Ďubkatec se rozhodli prozradit své tajemství! Komu? No přece Járovi, Kačence, paní Haně a mykologovi Vančovi. Ti se jednoho dne potkali na paloučku v lese. Usmívali se, protože byli rádi, že se vidí, a mlčeli, protože k tomu nebylo potřeba slov. Chcete tajemství tří pánů také slyšet? Tak si pusťte Hajaju!  

autor: Tvůrčí skupina Drama a literatura
Spustit audio

Související