Divotvorné příběhy. Pohádky o domácích skřítcích, kterých je na světě nespočet

24. červenec 2022

Ne každý „divotvor“ je dobrosrdečný. Některého se člověk může i bát. Ale když je odvážný a má kuráž chování skřítků prozkoumat, může objevit zajímavé a důležité věci.

Čte: Barbara Lukešová
Napsala: Lucie Křesťanová
Dramaturgie: Zuzana Vojtíšková
Režie: Izabela Schenková
Natočeno: 2021

O skřítku Hračičkovi

Skřítek Hračička vzal dívku Zuzanku na výlet do dalekých krajin. Díky němu se seznámila s překrásným plameňákem. Dokonce si jej mohla nakreslit a dostala od něj darem růžová pírka.

O rarachovi z kabinetu

Dominik s Mirkem byli pěkní rošťáci. Zlobili i hodného pana učitele Novotného, který vyučoval přírodopis. Rarach jménem Faun se na jejich zlobení už nemohl dívat a rozhodl se zakročit.

O Kvildovi

V houslařské dílně mívali syna Jáchyma. Celé noci nespal a hrál si s podivným strašidlem Kvildou. Právě kvůli němu se pak Jáchym začal učit hrát na housle, aby měl nešťastný Kvilda konečně klid.

O zlatém hadovi

V Praze kdysi bydlel zvláštní lékárník, který chodil na procházku s hadem kolem krku. Lidé se téhle dvojice báli, jen dívka Jaruška se s nimi vždy ráda potkávala. Jednoho dne onemocněla. Maminka si už nevěděla rady, a tak poprosila o pomoc pana lékárníka.

O Píšťalce z vechtrovny

Petr Poštolka bydlel ve strážním domku u trati a společnost mu v jeho samotě dělala permonice Píšťalka. Opravdu hodně pomohla ve chvíli, kdy bylo potřeba zachránit Terezku, které se zasekla bota v kolejišti zrovna, když jel vlak.

O Tralalákovi (1. část)

Sourozenci Valérie a Antonio se jednoho dne vypravili ke staré poustevně v jeskyni, kam jim maminka zakázala chodit. Prý tam žije strašidlo!

O Tralalákovi (2. část)

Skřítek Tralalák pomohl tatínkovi, když kvůli úrazu přišel o práci. Tatínek si pak díky němu našel nové řemeslo, které přineslo štěstí celé rodině.

Co poslouchat při běhu nebo jako kulisu v práci? Poslouchejte živě ve vysílání Českého rozhlasu Dvojky anebo ještě týden po odvysílání zdarma na jejím webu. Stránka Hry a četba nabízí mluvené slovo a čtené pohádky na dobrou noc zdarma on-line. Audioknihy nejde stáhnout. Některé tituly můžete najít ke stažení na webu Radioteka.cz. Další audioknihy zdarma najdete i jako podcast na portálu mujRozhlas.

autor: Tvůrčí skupina Drama a literatura
Spustit audio

Související

Nejnovější hry a četba

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.