Pavel Kosatík: Lída Baarová není silný osud

27. leden 2016

Spisovatel by mnohem radši viděl film o rodinách českých odbojářů. Upozorňuje taky na knihu, která náš ustálený obraz českého odboje převrací.

„O každém zajímavém člověku by v naší kultuře měla být kniha,“ říká Pavel Kosatík. Sám je taky autorem nejedné z nich. Třeba o Olze Havlové. „Objevila se žena, která dávala najevo, že je schopná organizovat aktivně svůj osud. Tehdy to byla velká novinka,“ myslí si.

„Olga Havlová přišla z disentu a asi by se nikdo nedivil, kdybychom ji přistihli, že si tu změnu ještě neuvědomuje. Ale ona i Václav Havel si byli dobře vědomi toho, že jsou na očích.“

Kauza Baarová–Goebbels

Naopa Lída Baarová, které se momentálně věnuje nový film, pro něj nepředstavuje silný osud. „Spíše lokální. Nedostanete se od českého prostředí k Evropě. Baarová je život, který respektuji, ale myslím si, že v tom není žádná záhada.“ Jaký film by tedy natočil, kdyby měl k dispozici 80 milionů?

Čtěte také

Odboj pod svícnem

„Třeba příběh senátorky Plamínkové. Nebo příběhy rodin odbojářů. Ale bez patosu.“ Pavel Kosatík v této souvislosti upozornil na dokument o Josefu Myslivečkov Zpověď zapomenutého, za který jeho autor Petr Václav dostal cenu Triolobit, a na knihu Dvojí život.


Co v Bohémě nebylo?
Jaké byly válečné osudy Huga Haase? Jakých chyb se seriál Bohéma dopustil? Sledujte náš webový speciál.

Jejím autorem (a hlavní postavou) je Jiří Havelka, šéf prezidentské kanceláře v prvních dvou letech války. „Zažil Emila Háchu, generála Eliáše, Rudolfa Berana. V knize popisuje, jak byli v kontaktu s Londýnem, jak pomáhat lidem, kteří byli nacisty pronásledovaní. Příjemně komplikuje ustálený obraz. Zjistíte, že i v té hrůze jsou lidé, kteří jsou přímo pod svícnem a oni si dělají odboj.“

Mají mít politici právo na soukromí? Poslechnětě si v iRadiu.

autoři: zk , zis
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.