Pastýřská koleda. O tom, jak dobro překoná i nejobtížnější překážky

27. prosinec 2020

Příběh o lidské závisti a vděku divokých vlků. S Martinem Sittou, Klárou Suchou, Václavem Rašilovem v hlavních rolích. Napsala Šárka Kosková. Poslouchejte do 2. ledna 2021.

Účinkují: Lubor Šplíchal, Coco Rafajová, Anna Sofia Jedrysek, Martin Mejzlík, Pavel Čeněk Vaculík, Michal Zelenka, Martin Sitta, Hynek Chmelař, Rostislav Novák, Klára Suchá a Václav Rašilov
Dramaturgie: Zuzana Vojtíšková
Zvuk: Tomáš Pernický
Zvuková spolupráce: Ladislav Železný
Režie: Izabela Schenková
Natočeno: 2019
Produkce: Jana Knappová a Eva Vovesná

Je zima, sníh, venku zuří vánice, z lesa se ozývají podivné zvuky a vyjí hladoví vlci. Atmosféra nevěstí nic dobrého. Dvě malá děvčátka Bětka a Tilda sedí se svou maminkou Maryškou u štědrovečerního stolu. Rozkrajují jablíčka a zpívají si koledy. Do zpěvu jim však příliš není.

Touží po tom, aby se jim vrátil tatínek Jan z vojny. Neviděly ho tak dlouho, že si vlastně ani nepamatují, jak vypadá. Maryška už tolikrát v duchu prosila, aby se jí muž vrátil, ale domů by ho mohlo dostat snad jen nějaké kouzlo.

Žena ani dívky v té chvíli netuší, že tatínek je už na cestě a že by zaklepal na dveře, kdyby v lese nepotkal vojenského zběha – necitu, který nemá domov, kterého nikdo nečeká a který Janovi závidí, že se má kam vrátit.

Závist a schopnost zabíjet, kterou získal ve válce, ho nakonec dovede k ohavnému činu. Na dveře chaloupky tak nezabuší jemný a láskyplný tatínek, ale zlý otrapa, co chce brát štěstí z cizího...

Jak to však v pohádkách bývá, každé zlo je po zásluze potrestáno a dobro dokáže překonat i ty nejobtížnější překážky. U štědrovečerního stolu se nakonec sejde celá šťastná rodina za radostného vytí divokých vlků.

Co poslouchat při běhu nebo jako kulisu v práci? Poslouchejte mluvené slovo a čtené pohádky na dobrou noc ještě týden po odvysílání on-line zdarma na portálu mujRozhlas. Audioknihy nejde stáhnout. Některé tituly můžete najít ke stažení nebo jako podcast na webu Radioteka.cz.

autor: Tvůrčí skupina Drama a literatura
Spustit audio