Úžasné životy: Král českých bavičů Vladimír Menšík podle herce Pavla Zedníčka

31. prosinec 2023

Pavel Zedníček začínal po boku Vladimíra Menšíka hereckou kariéru. Jaký byl Menšík kolega a proč každému natáčení předcházelo i vyprávění historek? „Moje první setkání s Vláďou bylo během natáčení filmu Hrozba, což byl snímek Zdeňka Syrového. Tam jsme se jen míjeli, takže to nej první setkání bylo na natáčení Zločin na poště. Byl jsem v angažmá v Praze pouhé dva roky. Vzpomínám si, jak Menšík přišel a říká: „Ahoj, já jsem Laďa. Tykej mi!“.  

Vybavuje si, že z hvězdy první kategorie měl zpočátku obavy, jak ho v kolektivu přijme, ale během pár minut věděl, že strachy byly zbytečné. „Měl jsem z něj zpočátku respekt i trému, ale tím, jak byl přátelský, tak to hned opadlo. Měl jsem pocit, že se známe dvacet let, takže strachy opadly téměř hned,“ dodává Zedníček a připojuje příklady, které oba herce spojovaly.

Společné 

„Když si to tak procházím, zjišťuji, že přeci jen máme něco společného. On se narodil v Ivančicích u Brna, a já v Hošticích-Herolticích u Vyškova, což je kousek od sebe. On vystudoval strojní průmyslovku, já kožařskou průmyslovku. On šel do vesnického divadla, já šel do Ústí nad Labem. A hlavně, oba jsme vystudovali JAMU. Máme tedy stejnou cestičku, po které jsme se dostali k divadlu a filmu,“ doplňuje Zedníček.

O Menšíkovi se vědělo, že byl král improvizace a zvláště v anekdotách byl nedostižitelný. Nikdo předem nevěděl, co se bude dít.

Menšík byl jedinečný

„Byl jedinečný v přístupu k práci. Do humorných textů často zasahoval a upravoval si je tzv. do pusy. Ale jakmile byl nějaký dramatický text, tak ten údajně nechával v originální podobě. Ale jak šlo o humor, nikdo nevěděl, jaká bude narážka. Přizpůsobil si ji sobě na míru. Vzpomínám si, jak jsme točili Dobří holubi se vrací. Plná šatna, Laďa vyprávěl i čtyři hodiny v kuse, poledne a my ještě nenatočili ani záběr. Byl prostě neskutečný,“ vzpomíná dál herec Pavel Zedníček.

O jedinečnosti Menšíka promluví v archivních záznamech i Menšíkova rodina – manželka, maminka i sestra. Ve dvou ukázkách si pak Menšík i zazpívá. A samozřejmě nechybí tolik oblíbené silvestrovské scénky, které vstoupily do dějin české i slovenské zábavy.

Spustit audio

Související