Panenka. Podivný případ znásilnění z mikulášské noci

Bylo ráno 6. prosince 1984 a v ulicích Prahy se ještě potulovali veselí čerti a Mikulášové. Od rána padal sníh. Po půl deváté zazvonil na kriminálce telefon a svědek nahlásil nález mrtvé dívky.

Účinkují: Adam Ernest, Tomáš Havlínek, Vanda Chaloupková, Jindřiška Dudziaková, Otakar Brousek ml., Michal Zelenka, Eva Kodešová, Kajetán Písařovic
Scénář: Bronislava Janečková
Režie: Jaroslav Kodeš
Hudební spolupráce: Petr Šplíchal
Autorka projektu: Bronislava Janečková
Premiéra: 22. 5. 2019

21leté prodavačce z obchodního domu Bílá labuť přátelé říkali Panenka. Jednou někdo řekl, že je hezká jako panenka a už jí to zůstalo. Bydlela v domě hned vedle místa činu. Identifikoval ji otec. Maminka nemohla, protože byla slepá. Tragédii rodiny zvětšoval fakt, že matka oslepla právě při porodu dcery.

Podivné znásilnění

Vyšetřovatelé dlouho tápali. Kromě nálezu vláken na obnaženém těle oběti neměli žádná konkrétní fakta. Pitva vyjma hematomů na krku prokázala zlomenou jazylku, což oboje svědčilo o intenzivním škrcení. Poloha těla oběti, stopy po zápasu i svlečená spodní část těla jasně ukazovaly na znásilnění, ale prokazatelné znaky znásilnění patolog nezjistil.

Klíčové svědectví

Kriminalisté podle statistik věděli, že když nenajdou pachatele do 48 hodin, šance na jeho dopadení se prudce snižuje. Proto předali informace o případu do novin a do televize a požádali veřejnost o pomoc.

Praha vraždou žila, ale jinak policisté dostávali většinou jen spoustu anonymů a nabídek spolupráce od senzibilů. Až týden po vraždě, 12. prosince 1984, se přihlásila klíčová svědkyně...

autoři: Bronislava Janečková , and
Spustit audio

Související

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.