Dacan. Pachatel stihl pět znásilnění během dvou dnů

V červnu 2010 vyhlašují kriminalisté z Moravskoslezského a Zlínského kraje pátrání po ozbrojeném pachateli, který má na svědomí sérii znásilnění. Mezi oběťmi jsou i nezletilé dívky. Vyšetřovatelé se obracejí se žádostí o pomoc k široké veřejnosti. Pachatel přesto dlouho uniká.

Účinkují: Otakar Brousek ml., Václav Knop, Antonie Talacková, Lenka Zbranková, Lenka Zbranková, Dorota Tučková, Ivan Řezáč, Zdeněk Maryška, Martina Hudečková, Jitka Jirsová
Komentář: kpt. Marcela Musálková, vrchní komisařka ostravské policie
Scénář: Jitka Škápíková
Režie: Dimitrij Dudík
Hudební spolupráce: Petr Šplíchal
Autorka projektu: Bronislava Janečková
Premiéra: 12. 12. 2018

15. června 2010 mezi půl jednou a jednou hodinou odpoledne přistoupil v jednom z domů v Kopřivnici neznámý pachatel ke dvanáctileté dívce do výtahu. Když se výtah rozjel, vytáhl nůž a pod pohrůžkou, že ho použije, donutil dívku, aby se svlékla. Pak po ní požadoval různé sexuální praktiky včetně orálního sexu. Dívce se naštěstí podařilo z výtahu utéct a muž pak z místa činu odešel.

Následující den hlásili policisté podobný případ z Kroměříže. Před třetí hodinou odpolední zastavil neznámý muž na schodišti jednoho z domů mladistvou dívku, chytil ji za batoh a poté kolem pasu. Dívka zakřičela, muž se lekl a z domu utekl.

Najdu si tě!

O hodinu později přepadl další dvanáctiletou dívku v chodbě panelového domu, tentokrát v Holešově. Přitlačil ji ke stěně, vytáhl nůž a pod pohrůžkou, že jí podřízne krk, ji nutil k orálnímu sexu. Když do chodby vstoupila dívčina kamarádka, rychle se oblékl a odešel.

Ještě předtím však po dívce požadoval, aby mu ukázala občanský průkaz, a vyhrožoval jí, že pokud se obrátí na policii, najde si ji a zabije. Série znásilnění pokračovala. Mezi pěti oběťmi, které během dvou dnů pachatel napadl, byla i 31letá maminka, která se procházela se synem v parku.

Na stopě

Popisy násilníka se různily, v zásadních bodech se ale oběti shodovaly – věk 40 až 50 let, krátce střižené vlasy, brýle s tenkými obroučkami a oči daleko od sebe. Policie se proto rozhodla zveřejnit identikit pachatele v televizním pořadu Na stopě. Ozvalo se více než sto svědků.

Nejvíce vyšetřovatelům pomohlo svědectví pumpaře z Kroměříže, který v neznámém poznal muže, jenž 16. června natankoval benzín, a odjel bez placení. Stihl si zaznamenat poznávací značku jeho vozu. Jak policisté záhy zjistili, byl ukraden ve Frýdku-Místku.

Pod tlakem

Trpělivou prací s kamerovými záznamy z míst činu se kapitánce Marcele Musálkové podařilo spojit řidiče vozu z kroměřížské pumpy s pachatelem sexuálních přepadení. A neznámá už nebyla ani jeho totožnost.

„Jakmile jsme se dostali na stopu násilníka, měli jsme ho pod permanentním dohledem, aby se už nemohl dopustit dalšího trestného činu,“ vzpomíná na případ hlavní vyšetřovatelka. „O víkendu pravděpodobně dostal pachatel strach a začal se zbavovat věcí, které by jej mohly usvědčit. V popelnicích jsme našli vyhozené šaty a v křoví pak i kradené poznávací značky.“

Nenapravitelný

Třiačtyřicetiletý Miroslav Dacan byl v minulosti už čtyřikrát trestaný za činy se sexuálním podtextem – ukájení se na veřejnosti zejména před nezletilými dětmi. Po posledním propuštění z vězení byl pod nařízeným dohledem soudní sexuoložky. Té ovšem své opakované deviantní puzení zamlčel a požádal o vysazení tlumicích léků s tím, že má stálou přítelkyni.

Vyšetřovatelé si nebyli jistí, zda nebude při zatýkání agresivní. Měli obavy i o jeho partnerku a malé dítě, které by mohl v případě zatýkání začít ohrožovat. Při jeho zadržení proto musel asistovat zásahový tým. Dacan se pokusil o odpor, ale neuspěl.

Před soudem

Při výslechu vyšlo najevo, že oběti si Miroslav Dacan vybíral náhodně, na tipování neměl čas. Vše bylo velice rychlé, na místě zanechával minimum stop. „Bohužel nebyl jeho profil DNA z předchozích případů zajištěn a vložen do databáze. Kdybychom ho měli k dispozici, mohli jsme pachatele dopadnout mnohem dříve,“ říká Marcela Musálková.

Dva z pěti útoků moravské série byly kvalifikovány jako pokus o znásilnění, další tři jako dokonaný zločin. Podle znaleckých posudků z oboru psychiatrie a klinické psychologie bylo jednání obžalovaného determinované duševní poruchou, konkrétně sexuální deviací typu patologická sexuální agresivita.

Krajský soud v Ostravě rozhodl v hlavním líčení 9. února 2011, že Miroslav Dacan byl v době jejich spáchání za své činy plně trestně odpovědný, a byl odsouzen k trestu odnětí svobody na deset let. Byla mu rovněž uložena zabezpečovací detence. Ústavní ochranné sexuologické léčení by vzhledem k jeho postojům neplnilo svůj účel.

autoři: Jitka Škápíková , and
Spustit audio

Související