Omeletky Haliny Pawlowské: O lásce a masopustním veselí

14. únor 2021

Omeletky na Dvojce mají dnes rafinovanou náplň. Je to láska orestovaná masopustním kořením. A protože je v únoru stále ještě zima, přijde vhod recept Martiny Hudečkové na jihočeskou křenovou polévku.

Láska má svůj vyhrazený den v kalendáři, slavit by se ale měla pořád. Ale možná právě v tento den se Vám vybaví vzpomínky na Vaše bývalé lásky. Stejně jako Halině Pawlowské.

Ve svých dvanácti letech jsem se vášnivě zamilovala do mladého řezníka v podkrkonošském městečku, kam jsme jezdili na prázdniny. Řezník byl urostlý s modrýma chlapeckýma očima a proslýchalo se, že je veliký donchuán. Jednou mě máma poslala samotnou nakoupit. Celá rozechvělá jsem vešla do masny. A tam jsem, zrudlá studem, vykoktala: ,Máma prosí, jestli byste mi mohl ukrojit dvě kila bůčku.‘ A můj idol na mě laškovně mrkl a řekl: ,A v narkóze nebo bez?‘

Namalovat masku na masku

Důvodem k veselí ale není dnes jen láska, ale i masopust. Za normálních okolností by právě teď vyrazily do ulic maškary a oddaly by se karnevalovému veselí. Bohužel situace nepřeje, a tak alespoň o masopustu a o obdobném svátku v Izraeli pohovořila Veronika Stropnická.

Oblíbenou maškarou v průvodu všech mužů byla vždy maska Medvěda. Nejenom že znamenala symbol plodnosti a síly, ale měla právo zatančit si se všemi mladými ženami v průvodu a zajistit jim plodnost. A co my, když už masky nosíme téměř rok? Zbývá asi jen namalovat si masku na masku a vzít si do rukou řehtačku. Tento starý masopustní nástroj se k nám dostal z židovské tradice Purim, kde také fungoval jako zahánění zlých duchů.

Křen na zahřátí

A protože mnohým lidem připadá únor pro lásku moc studený, přijde jistě vhod recept na křenovou polévku z jižních Čech podle Martiny Hudečkové.

Vepřové maso, plecko nebo kýta je ideál, se nakrájí na kostky a povaří ve vodě s klasickým kořením, navíc ale ještě s octem a tymiánem. Vzniklý vývar se pak zakončí nastrouháním velké hromady čerstvého křenu. Křenovou polévku lze však ještě zahustit smetanou, ke které pak už jen stačí přidat knedlík a křenová omáčka je na světě.

V Omeletkách ještě uslyšíte text posluchačky paní Lenky Písecké Svatá to žena! O lásce k babičce, boží to ženě, promluvil její vnuk David Kraus. A víte, jak dlouho trval nejdelší valentýnský polibek? 

Show Haliny Pawlowské Omeletky poslouchejte v premiéře ve vysílání Českého rozhlasu Dvojky každou sobotu a neděli po 12. hodině. Každý díl najdete na stránce pořadu zdarma. Omeletky můžete poslouchat i v aplikaci mujRozhlas, kterou lze stáhnout do mobilu.  

autoři: Halina Pawlowská , opa
Spustit audio

Související