Olda Říha: Jednou jsem porušil rituál a Dědek Šindelář nedohrál koncert a potom zemřel

24. srpen 2019

Katapult vznikl v roce 1985, když Olda Říha odešel od Františka Ringo Čecha. Začala tak hvězdná éra kapely, která na přání fanoušků koncertuje v jiném složení dodnes.

„Písničku Až jsme tehdy vnímali jako futuristický příběh z dílny Julese Verna, Nikdo tehdy nevěřil, že se roku 2006, o kterém zpíváme, dožijeme,“ vzpomíná Olda Říha. Tenhle song prý Katapult z repertoáru několikrát vyřadil, musel ji však vrátit zpět. A její příběh žije dál.

Muzikant dnes žije se svojí ženou v klidné středočeské vesničce bez továren a své bydlení považuje za velké štěstí. Narodil se sice v Mozartově ulici v Praze, kde, jak říká, načerpal muziku od Mozarta, život na vesnici by ale už za nic nevyměnil. Baví ho i pobyt na chalupě na Šumavě, kupuje si 4 až 5 knížek týdně a má hrůzu z toho, aby je všechny stihl přečíst.

Alchymista, Šašek a Král

Katapult vznikl v roce 1985, když Olda Říha odešel od Františka Ringo Čecha. Původně se jmenoval Mahagon a kapela vznikla ze tří kamarádů: Oldy Říhy, Tolji Kohouta a Dědka Šindeláře. Přemístila se z Plzně do Prahy, získala dvě prvenství ve Zlatém slavíku a další ocenění. Zakládající člen Ladislav Vostárek kdysi o Katapultu prohlásil, že v ní hrají Alchymista, Šašek a Král. Dnes už ve skupině z původních členů zůstal pouze Král Olda Říha.

Jede se dál

Na četná přání fanoušků činnost Katapultu neukončil a našel si nové muzikanty. Jak sám říká, Andy Budka ani Ondřej Timpl nenahrazují původní členy, ale hrají ve prospěch kapely, takže může pokračovat dál. Nové album by měla skupina Katapult vydat v roce 2020.

Před každým koncertem Katapult dodržuje také jeden zásadní rituál. Jak Olda říká: "Jednou jsem ho porušil, Dědek Šindelář nedohrál koncert a potom zemřel." O jaký rituál jde? Poslechněte si v pořadu Moje hvězdy.

Spustit audio