ODKAZY 23.3. - Robotický pes

23. březen 2013

Jak budou vypadat roboti budoucnosti? Jako člověk, pes nebo kůň? Představy inženýrů se už dnes ubírají větším množstvím cest.

Vojenští konstruktéři dávají přednost podobě čtyřnohých věrných přátel člověka. Takový robot je schopen "kráčet" i ve velmi nepřístupném terénu a nést náklad, což má vojákům umožnit snazší plnnění bojových úkolů.

Poněkud menší varianta téhož principu.

Potíž robotů, simulujících pohyby přírody, je zatím ve velmi vysoké energetické náročnosti jejich pohybu. To, co dokáže člověk s minimálním vynaložením energie, stojí následující robotku takřka energetický trojnásobek. Nicméně to vypadá působivě.

Pokud se chcete se svým domácím robotem vlastní konstrukce zúčstnit soutěže Robotický den, máte na přihlášení čas do konce dubna. Přihlášku a podrobnosti k akci najdete na stránkách projektu Robotický den.

Jaro ožívá

Podívejte se na animaci, která vám prozradí, kde v tuto chvíli hnízdí první jarní ptáci. Svá vlastní pozorování můžete posílat ornitologům a zapojit se tak do celoevropského projektu na stránkách springalive.net

Lidská mužská ňadra - podruhé

Tématem mlékotvorby v samčích ňadrech se zabývá kniha J. Diamonda "Proč máme rádi sex?", která u nás vyšla v nakladatelství Academia v roce 2003.


Citace z knihy J. Diamonda "Proč máme rádi sex?"
Ňadra často rostou mužům, kteří se zotavují z dlouhého strádání hladem. Příležitostně se u nich vyskytuje i spontánní laktace. Na konci druhé světové války bylo takových případů po propuštění válečných zajatců z koncentračních táborů zjištěno na tisíce. Jen v jednom jediném japonském vojenském zajateckém táboře bylo mezi přeživšími vězni zaznamenáno plných pět set případů. Pravděpodobně to lze vysvětlit tím, že hladovění brzdí činnost nejen žláz, jež hormony vylučují, nýbrž i jater, jež jinak tyto hormony odbourávají. Po obnovení normálního stravování se žlázy zotaví mnohem rychleji než játra, takže hladiny hormonů nekontrolovaně stoupají. Obraťme se k Bibli, abychom doložili, jak již starozákonní patriarchové předvídali závěry moderních fyziologů, když Job (21,24) poznamenal o dobře živeném muži: Jeho ňadra jsou plná mléka.
Už dávní lidé věděli, že mnozí jinak úplně normální kozli, kteří mají dobře vyvinutá varlata a při více příležitostech dokázali, že jsou plně schopni oplodnit samici, své majitele někdy překvapí tím, že se jim vytvoří vemeno a začnou vylučovat mléko. Kozlí mléko svým složením připomíná mléko kozí, obsahuje však ještě více tuku a bílkovin. Spontánní laktace byla pozorována rovněž u samce opice chovaného v zajetí šlo o makaka tmavého z jihovýchodní Asie.
V roce 1994 vědci konečně zaznamenali spontánní laktaci i u samců divoce žijícího živočišného druhu. V tomto případě šlo o plodožravého netopýra, kaloně hnědého z Malajsie a přilehlých ostrovů. V rámci příslušného výzkumu se totiž ukázalo, že jedenáct dospělých samců, jež se badatelům podařilo odchytit živé, mělo plně funkční mléčné žlázy, z nichž po stlačení rukou vytékalo mléko. Některé mléčné žlázy těchto samců byly mlékem přímo nalité. [...]
Ač to obvykle bývá tak, že kojí matky, a nikoli otcové, samci alespoň některých druhů savců mají postačující anatomické vybavení, fyziologický potenciál i receptory hormonů, a splňují tedy všechny potřebné předpoklady kojení. Samcům léčeným buď přímo hormony nebo jinými medikamenty, u kterých lze očekávat, že tvorbu hormonů způsobí, se mohou vyvinout ňadra či vemena a nějaká forma laktace. Objevilo se několik zpráv o jinak naprosto normálních dospělých mužích, kteří kojili děti. Mléko jednoho z nich bylo analyzováno a zjistilo se, že obsahuje mléčný cukr, bílkoviny a elektrolyty v podobném množství, jaké bývá obvyklé u mateřského mléka. [...]
Je nabíledni, že evoluce jen tak nenaplánovala muže takovým způsobem, aby tento fyziologický potenciál využívali rovněž za normálních podmínek. Vyjádříme-li to v počítačovém pojmosloví, alespoň někteří samci mají potřebný hardware; pouze jsme nebyli naprogramováni přírodním výběrem, abychom ho i používali. Proč ne?

Tip na sobotní výlet

V Praze a okolí se cílem Vašeho putování může stát kupříkladu 2. regionální kolo FameLabu, soutěže talentovaných popularizátorů vědy. Začíná ve 14. hodin v pražském Clam-Gallasově paláci (Husova ulice na Starém Městě pražském). Vstup je zdarma.

autor: Marek Janáč
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.