Odkaz Cyrila a Metoděje je jako řeka, říká dokumentarista Otakáro Schmidt

18. září 2018

Svatý Václav je patronem české země. U příležitosti státního svátku Česká televize připravila nový dokument. Jmenuje se Svatý Václav a ochrana země české. Co si pod tím představit? A co přinese nového?

„Tentokrát jsme nedostali úkol natočit dokument o svatém Václavovi, ale o Palladiu země české. To už bylo takové abstraktní, než jsme si řekli, jak to uchopit. Řekli jsme si, že uděláme cyrilometodějskou misi našimi dějinami přes sv. Václava, sv. Prokopa nebo Karla IV., tedy milníky vyjadřující státnost, slovanskost a českost,“ říká režisér dokumentu Otakáro Maria Schmidt.

Společně se svou spolupracovnicí Janou Studničkovou prý během natáčení a přemýšlení nad tématem došli k jednomu závěru. „Konstantin cítil, že písmo je posvátným majetkem daného národa. V byzantském pojetí slovo pro ně znamenalo, že nemá nikdy bavit. Jeho úkol je povznášet nebo člověka mravně utvářet, což se tedy za staletí posunulo. Krédo spočívá v tom, že odkaz Cyrila a Metoděje je jako ponorná řeka, která proudí napříč staletími a tu a tam se vynoří na důležitých místech našich dějin. A tyto mezníky vytvořily kostru dokumentu.“

Co vše se skrývá pod významem palladium? Kde se ukrývají trny Ježíše Krista?

Jiří Holoubek a Otakáro Schmidt
autoři: Jiří Holoubek , jra
Spustit audio

Související