O ambicích, Einsteinovi a zimní polévce vypráví v nové show Omeletky Halina Pawlowská

30. leden 2021

Omeletka může lidstvu přinést víc štěstí než objev nové hvězdy. Tentokrát Omeletky společně s Halinou Pawlowskou naplníme ambicemi. Podělí se o ně s Davidem Krausem. A přidá i tip na zimní polévku.

Albert Einstein jednou řekl, že jeho největší ctižádostí nebylo na něco přijít. Chtěl, aby na jeho cestě svítila laskavost a krása. Když byl slavný, prohlásil, že kdyby byl věděl, že se lidi budou vrhat na každou jeho nahodilou poznámku a zaznamenávat si ji, že by radši mlčel.

Mou ambicí bylo být jako ostatní

Co si o ambicích myslí muzikant a zpěvák David Kraus? „Ambice nemám ve své povaze, a když je někdo příliš ambiciózní, tak mi leze na nervy. Když jsem byl malý, moje největší ambice byla být stejný jako ostatní. To mi nešlo. Poslouchal jsem divnou hudbu a divně kreslil, chodil v divně barevném oblečení.“

„Mí rodiče mě ubezpečovali, že být jiný je výhoda a to mě drželo nad vodou. Nesnil jsem o vyprodaných O2 arénách. Žádný z těch životů bych nechtěl měnit za ten svůj. Mou největší ambicí bylo uživit se tím, co mě baví.“

Zimní polévku miloval i Hemingway

Recept na zimní polévku, který nabídla Halina Pawlowská, měl rád americký spisovatel a dobrodruh Ernest Hemingway. „Je to obdoba slovenské fazolačky,“ prozradila Halina. „Kromě klobásky, česneku, cibule a papriky do ní patří samozřejmě fazole v rajské šťávě, a ještě několik přísad, třeba med."

Někdy polévku zahušťuje i tzv. francouzskou kuličkou. "To je kousek másla, do kterého vmačkám hladkou mouku a po kousíčkách házím do polévky. Je to moc dobré. Hamingwaye i recepty mám ráda. Taky se mi líbí, že řekl: Uchovejme si šarm i pod tlakem."

Jaký film doporučil Václav Šanda na víkend? A je ambiciózní? Uslyšíte také povídku Dana Pazdírka s názvem Moře po kotníky, Himaláje po pás.

Show Haliny Pawlowské Omeletky poslouchejte v premiéře ve vysílání Českého rozhlasu Dvojky každou sobotu a neděli po 12. hodině. Každý díl najdete na stránce pořadu zdarma. Omeletky můžete poslouchat i v aplikaci mujRozhlas, kterou lze stáhnout do mobilu.  

autoři: Halina Pawlowská , zk
Spustit audio

Související