Nové Staré pověsti české aneb Návštěva u Jirásků. Pohádka pro celou rodinu, která nově převypravuje staré mýty a legendy

15. leden 2023

Čech a Lech, Krok a jeho dcery, Přemysl Oráč, Bivoj, Vlasta, Šárka, Ctirad... Jak dobře znáte jejich příběhy? Asi to není žádná sláva, viďte? Není divu, že se hrdinové Starých pověstí českých cítí tak trochu zapomenutí a touží se znovu dostat na výsluní. Karel Jirásek je spisovatel a prožívá právě tvůrčí krizi, když mu zazvoní telefon a vzápětí dostane nabídku, která se neodmítá. Poslechněte si nově převyprávěné Staré pověsti české pro celou rodinu!

Osoby a obsazení: Jan Dolanský (spisovatel Karel Jirásek), Klára Suchá (Klára), Jaromír Meduna (Praotec Čech), Dušan Sitek (Lech), Luboš Veselý (Krok), Eva Hacurová (Libuše), Šárka Krausová (Kazi), Marie Švestková (Teta), Helena Dvořáková (Vlasta), Pavel Batěk (Přemysl Oráč), Václav Rašilov (Bivoj), Kateřina Marie Fialová (Šárka), Kryštof Krhovják (Ctirad), Václav Vašák (pobočník), Richard Fiala (posel), Jiří Wohanka a Miroslav Hruška (stařešinové), Vratislav Hadraba a Viktor Dvořák (průzkumníci), Petr Šplíchal (Bolen), Antonie Bečková (Teta jako dítě), Mia Měšťanová (Kazi jako dítě), Elena Vanová (Libuše jako dítě), Jana Boušková (babička), v dalších rolích Gustav Hašek, Martin Dusbaba, Jakub Albrecht, Miroslav Hanuš, Pavel Tesař, Miloš Mazal, Radovan Klučka, Zdeněk Velen, Ondřej Bauer, Daniel Šváb, Denika Barešová, Denisa Barešová, Karolina Půčková, Jiří Kniha a Hana Mathauserová
Napsal: Petr Vodička
Dramaturgie: Renata Venclová
Zvuk: Radek Veselý
Hudba: Marko Ivanovič
Režie: Petr Vodička
Premiéra: 15. 1. 2023
Produkce: Jana Knappová a Eva Vovesná

Petr Vodička je úspěšným autorem i režisérem hned několika rozhlasových pohádek, her i seriálů. Tentokrát zkřížil svoje síly s odkazem Aloise Jiráska a jeho knihou Starých pověstí českých.

Ve své nejnovější rozhlasové pohádce se tak trochu převtělil do postavy současného spisovatele, kterému se zrovna psaní moc nedaří. A tak na sebe vezme úkol převyprávět nově hned několik těch nejstarších českých pověstí: O Čechovi, O Krokovi a jeho dcerách, O Bivoji, O Libuši, O Přemyslovi a nakonec Dívčí válku.

Hledáte audiopohádky na dobrou noc zdarma? Poslouchejte živě ve vysílání Českého rozhlasu Dvojky anebo pak zdarma na jejím webu. Stránka Hry a četba nabízí mluvené slovo a pohádky zdarma on-line ještě týden po odvysílání. Audioknihy nejde stáhnout. Některé tituly najdete v prodeji na CD nebo ke stažení v mp3 na webu Radioteka.cz. Další audioknihy zdarma najdete i jako podcast na portálu mujRozhlas.

autor: Tvůrčí skupina Drama a literatura
Spustit audio

Související

Nejnovější hry a četba

E-shop Českého rozhlasu

Kdo jste vy? Klára, nebo učitel?

Tereza Kostková, moderátorka ČRo Dvojka

jak_klara_obratila_na web.jpg

Jak Klára obrátila všechno vzhůru nohama

Koupit

Knížka režiséra a herce Jakuba Nvoty v překladu Terezy Kostkové předkládá malým i velkým čtenářům dialogy malé Kláry a učitele o světě, který se dá vnímat docela jinak, než jak se píše v učebnicích.