Petr Pan a Wendy. Pohádkový příběh o nesmrtelné dětské duši, která dřímá v každém z nás

7. duben 2024

Petr Pan chce zůstat navěky dítětem. Žije v Zemi Nezemi, kde spolu se Ztraceňáky a vílou Zvoněnkou podniká jedno dobrodružství za druhým, přátelí se s mořskými pannami nebo bojuje proti pirátům v čele s kapitánem Hákem. Každý večer také tajně v jednm londýnském dětském pokoji poslouchá pohádky, které paní Darlingová vypráví svým třem dětem. Seznámí se s nejstarší Wendy a pozve ji i její bratry do Země Nezemě. Jak dlouho ale lze utíkat před zodpovědností i před sebou samým?

Osoby a obsazení: Jan Hofman (Petr Pan), Anna Kameníková (Wendy), Jaroslav Plesl (otec, pirát Hák), Dana Černá (maminka), Jakub Král (Míša), David Bergman (John), Zdeněk Velen (pirát Mastňák), Lubor Šplíchal (pirát Hubeňour), Štěpán Lustyk (pirát Vazba), Daniel Gabriel (Zoubek), Jan Köhler (Drobek), Mikuláš Převrátil (Trumpetka), Kamila Trnková, Beáta Kaňoková a Kateřina Neznalová (mořské panny), Ráchel Gojdová (Anna)
Napsala: Kristýna Jankovcová a Adam Svozil na motivy příběhu James Matthewa Barrieho
Dramaturgie: Lenka Veverková
Překlad: Jana Hejná a Petr Hejný
Zvukový mistr: Jonáš Rosůlek
Zvukové efekty: Miro Tóth
Režie: Kristýna Jankovcová a Adam Svozil
Premiéra: 25. 12. 2022

Na legendární příběh skotského spisovatele J. M. Barrieho se režiséři a zároveň autoři rozhlasové dramatizace Kristýna Jankovcová a Adam Svozil rozhodli podívat komornější optikou: „Bez možnosti vizuální opory bychom se v četných dobrodružných epizodách začali ztrácet. V tom mají výhodu filmové adaptace, které naopak této kvality naplno využívají.“

Jen úzký výsek předlohy

„V souvislosti s rozhlasovým formátem jsme si museli zvolit opravdu jen úzký výsek z předlohy. Středobodem dění a pojítkem mezi realitou a pohádkovým světem je pro nás postava Wendy. Oproti mnohým zpracováním nám přišlo zajímavější zastihnout hlavní hrdinku na prahu dětství. V citlivém období dospívání, kdy je vše nové krásné i smutné zároveň.“

„Skrze její vztah s Petrem komunikujeme téma zodpovědnosti, obecné složitosti mezilidských vztahů a nostalgie po mizejícím dětství.“ Pro oba režiséry bylo důležité, aby oba představitelé hlavních rolí pojali své postavy především civilně. Záměrem totiž bylo přiblížit hrdiny současnému posluchači a trochu je zbavit romantického závoje.

Komika i existenciální rozměr

„Wendy Anny Kameníkové má v sobě takovou zvláštní dětskou obhroublost i dívčí křehkost, a v obou polohách působí velmi přirozeně. Jan Hofman zase dobře zpřítomňuje Petrovo floutkovství a nedospělost, které jsou často i zdrojem komiky. Zároveň se dokáže vcítit do momentů, kdy je Petr ztracený a zranitelný, což dodává postavě existenciální rozměr, jež si zaslouží,“ vysvětuje Jankovcová.

V obecnější rovině je v Barrieho příběhu uloženo poselství o potřebě blízkosti, bezpečí a lásky, kterou si zaslouží nejen všechny děti, ale každý z nás. Proto je pohádka určená pro celou rodinu a každý si v příběhu najde to své.

Další hry, četby a pohádky poslouchejte živě na Dvojce a po odvysílání ještě po dobu čtyř týdnů online – na webu dvojka.rozhlas.cz nebo v aplikaci mujRozhlas. Rozhlasové hry i audioknihy jsou k poslechu zdarma, není možné je stáhnout. Některé tituly najdete v prodeji na CD nebo ke stažení v mp3 na webu Radioteka.cz.

autor: Tvůrčí skupina Drama a literatura
Spustit audio

Související