Nová revoluční metoda na hubnutí a cukrovku má výborný efekt, vysvětluje gastroenterolog

3. březen 2020

Podle odborníka jsou lidé, kteří nemohou zhubnout. „I pro ně je tato metoda dobrá,“ ujišťuje Marek Beneš v Blízkých setkáních.

„Původní myšlenku jsme převzali od chirurgů, kteří dělají bariatrické operace. Ti zjistili, že když se vynechá určitá část tenkého střeva, dvanáctníku, dojde k hubnutí a zlepšení cukrovky,“ vysvětluje gastroenterolog Marek Beneš.

„My ten dvanáctník endoskopicky zaslepíme. Zmateme tak tělo. Metabolismus totiž nedostává informace. Nabyde dojmu, že tělo trpí hlady, a zlepší hospodaření s cukrem, vyplavování tuků a člověk zhubne,“ popsal lékař Tereze Kostkové.

„Je to neobvyklá metoda léčby cukrovky. Úspěch je nečekaně velký a nemoc rychle odezní. Pro některé obézní pacienty je to obrovská úleva. Zhubnou a zbaví se cukrovky. Pak už mohou pokračovat v hubnutí sami,“ shrnuje odborník.

Na kterém místě na žebříčku v pandemii obezity jsme? Jak jíst, abychom zhubli? Jaké jsou další metody v hubnutí? Co je metabolický syndrom? Existuje závislost na cukru?

autoři: Tereza Kostková , mis
Spustit audio

Související

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.