Pohádky doktora Vašátky. Původní pohádkový seriál Pavla Šruta z 80. let čte Viktor Preiss

13. březen 2022

Seznamte se s doktorem, kterému vede domácnost jeho kočka Mína. Pan Vašátko je lékař a má plnou hlavu nemocí. Přemýšlí o nich, kudy chodí, ale jen kočka Mína zařídí, aby to bylo i jaksi pohádkově.

Čte: Viktor Preiss
Dramaturgie: Martina Drijverová
Režie: Helena Philippová
Natočeno: 1984 a 1985

Pohádka o pohádce

Seznamte se s panem doktorem Vašátkou, kterému vede domácnost jeho kočka Mína! Pan Vašátko si po smrti svého kanára řekl, že si zaslouží trochu klidu a samoty a už nikdy si žádné domácí zvíře nepořídí. Kdy svůj názor změnil? Proč si takový vážný a zaměstnaný člověk vymýšlí pohádky?

Pohádka o parádivé příušnici

Pan doktor Vašátko neměl prostě na děvčata čas, a tak se nikdy neoženil. O domácnost se mu starala jeho kočka Mína. On rozuměl jí a ona jemu. Dnes jí pan Vašátko bude vyprávět o příušnicích.

Pohádka o ztraceném rovnátku

Pan doktor Vašátko léčí děti z celého městečka a dnešní pohádka bude o jednom z jeho neposlušných pacientů. O Jiříčkovi, který měl neposlušné zoubky, ale i přesto nechtěl nosit rovnátka.

Pohádka o fůře chmur

Jak vyléčit fůru chmur? Víte, co dělat, když vás nic nebaví a nic vás netěší? Nejlepší by bylo zajít za panem doktorem Vašátkou, který s takovým problémem pomohl malému Jiříčkovi.

Pohádka o zapomnětlivých brýlích

Možná, už víte, že pan doktor Vašátko říká všem klukům Jiříčku a všem holčičkám Mařenko, aby se mu jeho malí pacienti nepletli a on si nemusel pamatovat tolik jmen. Existuje injekce proti zapomínání?

Pohádka o stydlivé zarděnce

Tři ukopnuté palce a jedno odřené koleno. To bylo skóre po fotbalu, který malí kluci hráli na dětském hřišti. Když pan doktor Vašátko všechna zranění ošetřil, mohl se konečně vydat domů a vyprávět své kočce Míně pohádku o zarděnce.

Pohádka o tlustém Ašovi

S Otíčkem je něco v nepořádku! Normálně jí za pět a teď jen jedno stehno, kousek prsíček, dvě křidýlka, osm knedlíků a dost! Co si o neduživosti jednoho malého chlapečka myslí pan doktor Vašátko?

Další pohádky doktora Vašátky

Když chtěl pan doktor vklouznout do svých teplých papučí, zjistil, že ho už někdo předešel - Manda a Fanda, tedy koťátka, která se narodila Míně. A když si chtěl lehnout na peřinku, zjistil, že v ní už leží Žanda.

Další pohádky doktora Vašátky

Pan doktor Vašátko dětem nedává moc rád injekce, ale ví, že je to občas potřeba. A když mu s nimi trochu pomůže roztomilá Žanda, všechno bude mnohem jednodušší.

Další pohádky doktora Vašátky

Rozdováděná koťata Žanda, Manda a Fanda se vydala na stráň. Honila se a válela sudy, podobně jako Jiříček. Ten ale upadl a zlomil si ruku. A tak bude muset k doktorovi Vašátkovi. 

Další pohádky doktora Vašátky

I pan doktor bývá občas nemocný. A vypukne-li navíc epidemie, může i spolehlivý lékař udělat chybu. Stalo se to jednou v případě Honzíka, kterému se nechtělo do školy.

Další pohádky doktora Vašátky

Koťata Manda, Fanda a Žanda se poprvé vydala na výlet - na střechu. Potkala tam i svého tatínka, kocoura Reného. Jaké bylo jejich společné setkání?

Další pohádky doktora Vašátky

Když člověk omylem zaspí, většinou si v chvatu zapomene vzít něco důležitého. Kocourek Fanda se rozhodl, že to napraví a doktoru Vašátkovi doručí zapomenutý klobouk.

Další pohádky doktora Vašátky

Pan doktor Vašátko má narozeniny. Popřát mu přišla nejen koťata Manda a Žanda, ale také soused Jakoubek se svým psem. Jak proběhla oslava? 

Co poslouchat při běhu nebo jako kulisu v práci? Poslouchejte živě ve vysílání Českého rozhlasu Dvojky anebo pak zdarma na jejím webu. Stránka Hry a četba nabízí mluvené slovo a čtené pohádky na dobrou noc zdarma on-line. Audioknihy nejde stáhnout. Některé tituly můžete najít ke stažení na webu Radioteka.cz. Další audioknihy zdarma najdete i jako podcast na portálu mujRozhlas.

autor: Tvůrčí skupina Drama a literatura
Spustit audio

Nejnovější hry a četba

E-shop Českého rozhlasu

Starosvětské příběhy lesníků z časů, kdy se na Šumavě ještě žilo podle staletých tradic.

Václav Žmolík, moderátor

ze_světa_lesních_samot.jpg

3x Karel Klostermann

Koupit

Komplet obsahuje dva šumavské romány Ze světa lesních samot, V ráji šumavském a povídkový soubor Mrtví se nevracejí z pera klasika české literatury Karla Klostermanna (1848 - 1923), který tomuto kraji zasvětil celé své dílo.