Svěrák s Uhlířem, Woody Allen anebo komisař Maigret. Podívejte se na vánoční program Českého rozhlasu Dvojky

Pusťte si Vánoce domů! Stanice Český rozhlas Dvojka připravila speciální sváteční program, ve kterém se určitě najde i něco přesně pro vás.

Neopouštěj staré písně pro nové

Neopouštěj staré písně pro nové

Znáte písničku Vánoce, ach Vánoce od Zdeňka Svěráka a Jaroslava Uhlíře? Nejen tu ale i další jejich společné hity, stejně jako unikátní nahrávky, které se dochovaly pouze v našem archivu, vám připomene unikátní dokumentární projekt Neopouštěj staré písně pro nové.

Osmidílná miniséria, která vznikala za účasti obou autorů, připomíná 55 let jejich jedinečné spolupráce. První díl poslouchejte už v pondělí 20. prosince od 18:30 anebo pak kdykoli zpětně na webu anebo v mobilní aplikaci mujRozhlas.

Nostalgické a Nezapomenutelné Vánoce

Jan Rosák

Štědrý den 24. prosince vám už od 9:00 zpestří pořad Nostalgické Vánoce. Dopolednem plným poetických vzpomínek i veselých historek a vánoční hudby provází Jan Rosák.

Jeho hosty budou Václav Kopta, jazykovědec Karel Oliva, režisér Jiří Strach, farářka Martina Viktorie Kopecká, moderátor Dalibor Gondík nebo zpěvačky Monika Absolonová a Dasha. A vzpomínat bude díky rozhlasovému archivu i Stella Zázvorková. Úryvky z děl českých spisovatelů přečtou Zuzana Slavíková, Eliška Balzerová a Zdeněk Svěrák.

Na Boží hod 25. prosince vás podobně laděným programem s názvem Nezapomenutelné Vánoce provede od 9:00 Jan Kovařík. Se svátečněpohodovou atmosférou mu pomohou Péťa Bajza, jazykovědec Karel Oliva nebo třeba Vladimír Menšík. A z apokryfu Karla Čapka se po dvou tisíc let konečně dozvíte, co vše mohlo provázet narození Ježíška.

Pořad Nostalgické Vánoce Jana Rosáka ani Nezapomenutelné Vánoce Jana Kovaříka nebudou kvůli právům dostupné na webu ke zpětnému poslechu. Poslouchejte je tedy živě 24. a 25. 12. vždy od 9:05 na Dvojce. 

Vánoční Kolotoče

Chybět nebudou ani tradiční programy Dvojky, samozřejmě opět ovoněné cukrovím a vzácnými návštěvami. Na Štědrý den Vánoční Kolotoč Michala Jagelky přivítá Lucii Vondráčkovou, Libuši Švormovou, Ladislava Županiče, Jaromíra Noska a Matyáše Nováka. Moderátor zábavného pořadu je také zároveň Ježíškovým vnoučetem a tak přímo na Štědrý den splní jedno z vyslovených přání. Napovíme už jen, že 84letá paní Dáša z Kobylis je velkou milovnicí vážné hudby.

A ve stejném pořadu, jen ve štěpánském vydání si užijeme Nedělní Kolotoč doslova v plné síle. Michal Jagelka totiž pozval současné i bývalé spolupracovníky. Každý oblékl svou pravidelnou rubriku do svátečního hávu, aby překvapil a pobavil nejen své kolegy, ale hlavně posluchače. Dozvíte se tak například, co o Vánocích Oldřicha Nového vypátrala Blanka Kovaříková.

Muzikál Strašidlo cantervillské

Velkou vánoční premiérou bude na Boží hod po 13:00 výpravný rozhlasový muzikál na motivy Oscara Wilda Strašidlo cantervillské. Námět s texty Richarda Bergmana a hudbou Daniela Bartáka zpracoval Vít Pokorný. V příběhu plném tajuplné atmosféry s komickými prvky uslyšíte třeba Josefa Vojtka, Petra Kostku nebo Ivanu Chýlkovou. Za sváteční premiérou je rok práce.

Maigretovy Vánoce

Ota Sklenčka při natáčení hry Trasa (Dvorecký, 6. 11. 1990)

V sobotu 25. prosince večer potěší Dvojka milovníky klasiky. Od 20:00 přeruší svou sváteční dovolenou komisař Jules Maigret. Nečekané vyšetřování případu, který zpočátku vypadá jako vánoční zázrak, najdete v programu pod názvem Maigretovy Vánoce.

V legendární dramatizaci detektivky George Simenona z roku 1979 se vám jako komisař z nábřeží Zlatníků představí Ota Sklenčka.

Silvestrovský Tobogan

Poslední den v roce budou posluchače provázet tradiční pořady, v 16:00 ale známý „provozák“ Toboganu Aleš Cibulka definitivně utne pokusy zůstat seriózní. Na bláznivou tříhodinovou jízdu s přívlastkem silvestrovská pozval téměř nekonečný seznam hostů.

Za všechny se zastavme u Uršuly Klukové, která se prý představí jako osmkrát očkovaná bylinkářka, svůj zážitek s lehkou ženou svěří Arnošt Goldflam, Ivo Šmoldas si zahraje na doktora, rozumějte lékaře.  A abyste nemuseli testovat na vlastní kůži, co se stane po požití odčervovací tablety pro psa, o výsledek se s vámi podělí Václav Kopta, který to zkusil.

Meky Žbirka: Mám rád

Meky Žbirka

S novým rokem se v reprízách vrátí populární cyklus hudebních zastavení Miro Žbirky Mám rád. Dvojka jím chce vzdát hold nedávno zesnulému hudebníkovi, ale také svému moderátoru. Každou sobotu, počínaje tou novoroční 1.1.2022, se tak po 10:00 opět v éteru Dvojky bude šířit energické vyprávění a dýdžejování hvězdy tuzemského popu.

Woody Allen: Central Park West

Své předsevzetí, pokud se týká humoru, nadhledu a snahy o dobré vztahy, můžete potrénovat při premiéře dramatizace hry nejslavnějšího neurotika dneška, Woodyho Allena. Jeho hra Central Park West, kterou Dvojka uvede 1. ledna ve 20 hodin, nabízí to nejlepší z tvorby amerického filmaře, saxofonisty a spisovatele.

V jednom bytě se scházejí nejprve přátelé, ve skutečnosti však avantýrami propletené a pomíchané dvojice. Ve snaze zachovat si tvář paradoxně v sérii komických situací odhalují realitu svých životů.

Nejnovější články

Stránky

Doporučujeme