O pořadu Toulky českou minulostí

Poutavé vyprávění o české historii a jejích nesmazatelných stopách v krajině.

Pořad vás provede zábavně i poučně národními dějinami. Zachycuje všechny podstatné události i osobnosti, které naši historii formovaly. Suché letopočty a seznamy jmen prokrvuje v živou tkáň. Hlasy a hudbou jim dodává tvar.

Začínal od prvních stop, které na povrchu naší vlasti zanechaly nohy už podobné lidským. A chce doputovat až do doby, kterou si pamatujete.

Ze zorného úhlu věčnosti jeví se propast mezi starověkem a 21. stoletím jako ďolík takřka nepostřehnutelný. A lidi, ti jsou pěkných pár desítek tisíc let prakticky stejní. Pravda, oblečeni tu ve více, onde méně zdobný kabátec, tu s parukou na lebce, tu s hlavou okázale plešatějící či ostříhanou nakrátko, tu hygienicky voňaví, tu s odpuštěním smrdící.

Ale jsou to stále tytéž pracovité ženské a frajeři a filutové a lapkové. Duše čisté i nejrůznější špínou zasviněné. Lidé moudří i arogantní tupci. Krasoduchové i sprosťáci. Srdce statečná, bázlivá, zrádná i smilná. A to od samého počátku civilizace v českomoravskoslezských hvozdech až po dnešní, v Evropské unii bydlící srůstající Českou republiku.

I ta dnešní společenská scéna se hemží spoustou Albrechtů z Valdštejna, Milotů z Dědic, Čapků ze Sán, Zikmundů Hulerů. Jen Janů Husů a Amosů Komenských a taky Karlů IV. tu vidět pomálu.

Autoři:
Josef Veselý
Jaromír Ostrý (režie)
Ivana Valešová, František Derfler, Igor Bareš (interpeti)
Petr Hora Hořejš (autor knižní inspirace)
Bohumil Kolář (námět na rozhlasovou podobu)

Historie pořadu:
Pořad se vysílá nepřetržitě od roku 1994. Od roku 2019 se reprízuje znovu od prvního dílu. Vzhledem k autorským právům chybělo v audioarchivu pořadu prvních 536 dílů a pak díly 847–860. Právě tyto díly s jejich reprízami doplňujeme, ale pouze k on-line poslechu. Jediná možnost jejich stažení je za poplatek na serveru Radioteka.cz Radioteka.cz.

Kdy se pořad vysílá

Čas vysílání
po–pá 20:00Dvojka
pondělí–pátek 16:00, 01:00Český rozhlas Pohoda

Poslední záznamy

Pořad připravují

Další pořady