Nevěřte mýtům! Lepek ani vajíčka neškodí, uvádí foodblogerka Karolína Fourová

3. březen 2021

Dneska jsem snídani ošidila a koupila si cestou croissant, prozrazuje foodblogerka Karolína Fourová v Blízkých setkáních. Sama má nejraději slané snídaně.

„Třeba kváskový chleba, míchaná vajíčka, zelenina, sýr, vločková kaše. I pečivo potřebujeme. Bílé je vhodné méně, protože neobsahuje vlákninu, ale to neznamená, že si ho nemůžete dát. Ale pozor na ochucené kaše, tam může být několik kostek cukru na jednu misku. Lidi jsou pak překvapení, že nehubnou,“ varuje Karolína Fourová, která vystudovala chemii potravin a výživy.

Vajíčka? Klidně dvě každý den

Které jsou nejotřepanější mýty kolem potravin? „Tím nejčastějším je, že lepek zalepuje střeva a tloustne se po něm. A pak, že laktóza lidem škodí. Tyhle potraviny škodí jen lidem, kteří mají na daný produkt alergii. Naštěstí se už lidé nebojí vajíček. Vědí, že dvě vajíčka denně u zdravého člověka jsou v pohodě. Není špatně upéct bábovku s klasickým cukrem, ale dát ho méně.“

Karolína Fourová napsala knihu Nejez blbě, jediná kniha o jídle, kterou potřebujete. „Řada knížek je zaměřená na to, co se nesmí, straší lidi lepkem. Já jim chtěla říct, že jídlo není taková věda a je důležité myslet selským rozumem.“

Můžeme se vitamíny předávkovat? Jak se liší podmáslí od kefíru? Jak dlouho má být maso v mrazáku? Karolína Fourová prozradí i recept na tvarohovou pomazánku.

 

autoři: Adéla Gondíková , zk
Spustit audio

Související