Není důvod očkovat malé děti a mladistvé, myslí si vědkyně Irena Koutná

4. červen 2021

„Nemůžeme předpokládat, že po roce zkoumání budeme vědět o vakcíně všechno. Rozhodnutí o očkování by mělo být dobrovolné,“ myslí si odbornice. Všechny díly Blízkých setkání najdete na webu Dvojky nebo v mobilní aplikaci mujRozhlas

„Očkujme ohrožené, staré lidi a ty, kteří mají pocit, že se očkovat potřebují. Pokud má někdo ve třiceti letech špatné zdraví, pak určitě tu možnost přivítá. Biologicky i fyziologicky imunitní systém slábne, proto v pozdějším věku je dobré se očkovat. Rozhodnutí by však vždy mělo být na konkrétním člověku,“ domnívá se vědkyně z Centra buněčného a tkáňového inženýrství.

Očkování pro děti a mladistvé

„Není důvod očkovat malé děti a mladistvé. Nevíme nic o dlouhodobých účincích vakcíny, je to pole neorané,“ varuje vědkyně. „Bezprostřední riziko s touto nemocí zatím pro většinovou populaci mladých a zdravých dětí je minimální. Nelíbí se mi proto tlak na to, že nebudou moci děti například do školy nebo na tábor, pokud nebudou očkovány. Jsem také pro to, aby o očkování mladých rozhodoval lékař na základě individuálního zdravotního stavu dítěte,“ dodává Irena Koutná.

Jak si udržet dobrou imunitu? Jak je to s protilátkami proti Covidu? Na kolika lidech je dobré provádět klinické studie?

autoři: Tereza Kostková , mis
Spustit audio

Související