Nemocnice na kraji města. Seriál, který Dietl vymyslel díky operaci kyčelního kloubu

Na televizních obrazovkách se osudy lékařů z prostředí nemocnice poprvé objevily 5. 11. 1978. Dnes by tedy slavný seriál slavil 43 let. Další Příběhy z kalendáře můžete poslouchat online na webu Dvojky a v aplikaci mujRozhlas.

Hned od prvního dílu se stal mimořádně populárním po celém Československu. V polovině 80. let slavil úspěchy i v Německu, kde měl sledovanost 40 procent, což byl na tehdejší dobu absolutní rekord srovnatelný jenom se špičkovými sportovními přenosy.

Seriál plnil i funkci náborového videa

Seriál se vysílal i ve Finsku a v Americe ho promítali na ambasádě lidem, kteří chtěli jet pracovat do Československa. Takže měl funkci i takového náborového videa.

Veškeré záběry z operačních sálů jsou maximálně autentické. Herci se jezdili inspirovat a učit činnosti spojené s prací lékařů do nemocnice v Mostě, což byla tehdy nejmodernější nemocnice v ČSSR. Zpočátku se tam i natáčelo, ale filmaři její chod až moc zatěžovali, proto se následně přesunuly na Barrandov.

Seriál Dietla napadl v mostecké nemocnici

Tam občas dojížděl i autor seriálu Jaroslav Dietl. Jezdil tam nerad, protože si připadal, že na place překáží. Bez něj by ovšem Nemocnice na kraji města nikdy nevznikla, a nevznikla by ani, kdyby měl slavný autor zdravou kyčel.

Jako jeden z prvních totiž podstoupil operaci kyčelního kloubu, tzv. totální endoprotézu. A právě, když ležel v mostecké nemocnici, řekl si: „Co kdybych napsal seriál o ortopedech?“

V Příbězích z kalendáře si každý všední den po 17. hodině připomínáme osobnosti, objevy a události v důležitých, ale i málo známých nebo zábavných souvislostech.

Jak můžete poslouchat? Živě, zpětně na mobilu i z počítače

Živě v rádiu na Dvojce, od pondělí do pátku po poledních zprávách. Příběhy z kalendáře můžete poslouchat i zpětně na internetu, všechny díly jsou jako podcast ke stažení. Podcast najdete na webu Dvojky nebo na audioportálu mujRozhlas, který si můžete nainstalovat i jako aplikaci.    

autoři: Jan Kovařík , Monika Valentová , Jindřich Bíč
Spustit audio

Související