Několikadenní průjem často způsobuje Campylobacterie. Pozor na grilování, koupání a třeba i na mouchy
Češi milují grilování. Grilují všude, na chatách, chalupách, ale i na balkónech paneláků. Víte ale, že ze špatně tepelně upraveného steaku můžete skončit na antibiotikách? Maso totiž může obsahovat nepříjemné bakterie.
„Campylobacterie se překvapivě velice špatně kultivují v laboratoři, zatímco v přirozených stanovištích se jim daří výborně. A odtud se taky dobře šíří,“ říká Jarmila Pazlarová z VŠCHT Praha.
Jarmila Pazlarová, VŠCHT PrahaRelevantní laboratorní metody, které nákazu bezpečně potvrdí, tady máme teprve 20 let. Proto taky vyskočil výskyt počtu nakažených na 20 000 ročně. Nejvíc by si měli dávat pozor děti a lidé s oslabenou imunitou.
Najdete je všude...
V přírodě mají hned několik přirozených rezervoárů, jako jsou stojaté i tekoucí vody a přenášejí je ptáci (divocí i ve velkochovech). Najdete je i v trusu jak hovězího dobytka, tak vepřů a mohou je mít i domácí mazlíčci. „Podle statistik má až 50 % zdravých pejsků bakterii campylobacter ve střevech.“
Bakterie musíte uvařit
Jak se bakterie zbavit? Jediné řešení je důkladné tepelné opracování. Maso nikdy nesmí zůstat „červené u kosti“. Pokud použijete teploměr, tak teplota musí (u kosti) dosáhnout nejméně 80° C. Jen tento postup bakterie spolehlivě zlikviduje.
Projevy a léčba
Sami to nepoznáte, ale pokud máte víc než dva, tři dny průjem, už je to hlavně u dětí závažné. „Doporučuji návštěvu lékaře, který odebere vzorek pro laboratoř.“ Při správné dietě nemoc obvykle odezní sama. Pokud ne, je (po potvrzení nálezu) čas nasadit cílená antibiotika.
Chraňte se!
Chránit byste se měli i při koupání v přirozených koupalištích. Vodu byste rozhodně neměli polykat, což se třeba dětem stává běžně.
„V Dánsku dokonce zkoumali zapojení hmyzu (larev i dospělých jedinců mouchy) na onemocnění kuřat ve velkochovech. Tím, že nad drůbežárny zavěsili ochranné sítě proti hmyzu, výrazně pokleslo množství infikovaných brojlerů,“ dodává bioložka.
Ostatní záznamy poraden najdete v Dopoledni s Dvojkou.
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!
Jan Rosák, moderátor
Slovo nad zlato
Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.