Největší mýtus o operaci Anthropoid a atentátu na Heydricha

26. květen 2017

Tu scénu zná asi každý. Do zatáčky se blíží otevřený mercedes s říšským protektorem Reinhardem Heydrichem, když tu mu do cesty skočí „kolemjdoucí“ Gabčík se samopalem. Auto zastavuje, Heydrich vstává, křičí, ale z Gabčíkova samopalu nevyjde rána. Pak třeskne granát.

Tuhle scénu najdete ve většině literatury, ale hlavně ve většině filmových zpracování. Od Atentátu (1964) přes Sokolovo (1974), Operaci Daybreak (1975) nebo Lidice (2011) až po nedávný Anthropoid (2016). A právě takhle se ta událost neodehrála.

Skočit před jedoucí auto?

„Gabčík byl poměrně malé postavy a ten mercedes bylo jedno z největších aut v té době. Gabčík by měl docela problém vůbec přes tu karoserii na Heydricha vidět,“ říká Jiří Šulc, bezpečnostní úředník a autor knihy Dva proti říši (2007).

„Podle všeho i podle hlášení kriminálního rady Heinze Pannwitze, který vedl vyšetřovací tým, Gabčík skutečně nebyl blázen, aby se postavil před rozjetý třílitrový mercedes. Stál na obrubníku, o 20 cm výš. A ten brzdící mercedes k němu pomalu dojel.“ Dokazuje to rekonstrukce z roku 2012.

Rekonstrukce z roku 2012

Při ní vojenský specialista Stanislav Voděnka, badatel z Ústavu pro studium totalitních režimů Jaroslav Čvančara a vojenský historik Eduard Stehlík ukázali, že když Gabčík zůstane na chodníku a auto kolem něj v zatáčce pomalu projede, má Heydricha na mušce celou dobu.

„Zatímco kdyby mu skočil do cesty, tak ho má na mušce jen v jeden moment,“ popisuje Stehlík. „Gabčík stál prakticky vedle Heydricha, na dosah. Teoreticky by ho mohl umlátit pažbou,“ fabuluje Šulc.


Archivní britské dokumenty o výcviku parašutistů ukazují, že se původně mělo zaútočit dvěma bombami: jednou pod vůz a druhou do něj. Samopal měl být až záložním řešením. Zrovna ale v hodu pumou na cíl prý ani jeden z výsadkářů nevynikal. Instruktoři to omlouvali jejich nulovou zkušeností s kriketem.

Každý si myslí, že ten příběh zná

Kde se nakonec vzala informace o tom, že Gabčík vběhl před Heydrichův mercedes? „Vychází z prvního hlášení gestapa, potažmo německých bezpečnostních složek: Do cesty protektorovu mercedesu vběhl muž se samopalem, vyhlašujeme po něm pátrání,“ odhaduje Šulc.

„Každý si myslí, že ten příběh zná. Pro mě bylo obrovské překvapení zjistit, že toho vím strašně málo. Nikdy jsem si třeba neuvědomil, kolika lidských osudů, se ta operace dotkla. Kolik míst fungovalo jako konspirační byty. Kolik odbojářů muselo parašutistům pomáhat.“

Vydejte se s Dvojkou i po těchto stopách. Po místech, domech a bytech spojených se jmény Gabčík a Kubiš. Poslouchejte Dvojku v neděli 11. června Den s Anthropoidem a/nebo ten den sledujte parašutisty pomocí interaktivní mapy na webu Dvojky.

autoři: Martin Groman , Tomáš Černý , rota
Spustit audio

Související