Nejsem ten typ, který si nalije sklenku vína, dá nohy na stůl a píše, vysvětluje spisovatelka Marta Kučíková

17. říjen 2023

Necítí se být spisovatelkou, přesto pokřtila už šestou knihu. „Název Italské mentolky vymyslel můj muž, který moje knížky moc nečte,“ směje se autorka, která žije dlouhá léta v Itálii. Proč se tam považuje sedmnáctka za nešťastné číslo? Mají Italové rádi cizokrajná jídla? A kdy pijí capuccino? Proč italské ženy pomlouvají své muže? A jak často se autorka vrací do Česka?

Marta Kučíková

Nad názvem knihy prý váhala. „Chtěla jsem napsat něco pro starší ročníky a zeptala se muže, co by v této souvislosti navrhoval. A on řekl: Mentolky. V Itálii totiž milují černé bonbónky s lékořicí,“ vypráví Marta Kučíková.

Své knihy píše po večerech. „Nejsem ten typ, že bych si nalila sklenku vína, dala nohy na stůl a celé dny psala. Pomáhám v obchodě, mám rodinu, takže k počítači sedávám večer.“ Její knihy vycházejí v češtině. „Jsou v nich určité výrazy, které se špatně překládají, tak čekám, až děti dostudují a přeloží je.“

Kvůli tomu, že knihy Marty Kučíkové vychází pouze v češtině, její známí v Itálii dlouho nevěděli, že se zabývá psaním. „Sousedky se to dozvěděly asi až u páté knihy díky Facebooku. Ale berou to normálně, jako když někdo chytá ryby nebo střílí zajíce,“ uzavírá spisovatelka Marta Kučíková.

autoři: Tereza Kostková , eh
Spustit audio

Související