Nejsem příznivcem karikatury Čecha, který sedí s lahváčem u televize, přiznává novinář Milan Tesař

21. červenec 2023

Štěstí po česku aneb 42 způsobů, jak být v této zemi v pohodě. To je kniha fejetonů novináře Milana Tesaře. „Dodnes si nejsem jistý názvem,“ přiznává autor. Byla pro něj Česká soda dobrou a pozitivní zkušeností a bylo by možné ji dnes vzkřísit? Jak přišel na Petra Čtvrtníčka? Vzpomíná rád na Zeleného Raoula?

Podle jeho názoru může být titul knihy zavádějící. „Nechtěl jsem, aby to byla ezokniha, jak máte žít nebo jak dosáhnout štěstí. Takových knížek jsou plné regály. Já tomu říkám 42 sympatických úchylek. Požadavkem vydavatelství bylo, aby to bylo laskavé. Přistoupil jsem na to, akorát ilustrátor Marek Douša tomu dává trochu jiný rozměr, zpochybňující a ironický,“ vysvětluje Milan Tesař ke své knize.

„Nejsem příznivcem karikatury Čecha, který sedí s lahváčem u televize. Takže jsem chodil po lidech a ptal se jich, v čem jsme nejlepší. Ptal se, telefonoval a taky trochu vymýšlel, samozřejmě,“ usmívá se. „Hned v úvodu píšu, že Češi mají rádi pohodu a bezpečí. A bezpečí zaměňují za pohodu a pohodu za štěstí,“ dodává novinář v Blízkých setkáních.

autoři: Vasil Fridrich , eh
Spustit audio

Související