Nejčastější nešvary českých zahrad: vyštěrkované cestičky, oblázky, bonsaje a umělý břečťan

31. květen 2017

Máte chalupu nebo domek se zahradou? A cítíte se v ní dobře? Jestli moc ne, tady je pár dobrých rad od zahradního architekta Ferdinanda Lefflera, který ví, jak na to.

Na českých zahradách cítí Ferdinand Leffler často křeč. „Je to kopírování vzorců z magazínů. Je to pořád dokola: vyštěrkované předzahrádky, oblázky, kamínky… To tam nepatří. Stejně tak japonizující prvky, jako třeba bonsaje. V českých zahradách to působí směšně.“

Co určitě NE

Stejně tak se mu nelíbí černá látka pod květinami. „Půda pod nimi skomírá a květiny špatně prosperují. Na záhony nepatří ani kůra, stejně jako materiály, které nejsou přírodní.“ Důvod proč lidi do plotů vplétají umělý břečťan, je mu jasný: nemuset se plahočit kolem rostlin.

Úplně bezúdržbové zahrady prý nejde dosáhnout. „Když máte něco živého, tak vás to vždycky bude potřebovat.“ Zahrada by podle něj měla přinášet radost a psát rodinnou historii, mít vazbu na architekturu domu. „Koncept by měl ucelený a měla by tam být myšlenka.“

Méně je někdy více

Ferdinad Leffler razí známou pravdu, že méně je více. Ale v obchodech je bohatá nabídka a vyznat se v té záplavě bývá těžké. Proto lidi často kupují chaoticky a nemyslí na harmonický celek. „Je dobré mít v hlavě stále kostru prostoru.“ Je taky dobré se nestydět poradit se zahradníkem.

zahrada

„Na trhu je, bohužel, spousta knížek ze zahraničí, třeba z Itálie nebo Holandska, kde je úplně jiný sortiment. Vybírejte to, co patří k nám.“ Nenechte se zmást ani sezónním zbožím, které v tu chvíli krásně kvete. Co potom, až odkvete?

Nakupujte uváženě a hnojte s rozmyslem

Spousta lidí má taky pocit, že bez dokonalého golfového trávníku nemají zahradu „Šijete si tím na sebe bič. Je to naprostý nesmysl,“ ujišťuje zahradní architekt. Travním hnojivem se tak u nás doslova plýtvá.

„Herbicidy mají v zahradní architektuře své místo. Když vám ale někdo tvrdí, že se to všechno rozloží, tak to říká proto, aby prodal. Když se potom na trávníku válí děti, do kterého se perou každý týden kila herbicidů, tak to těm dětem určitě nedělá dobře. Tím spíš, že zahrada by měla sloužit jejich zdraví.“

Ferdinand Leffler
autoři: eh , Stáňa Lekešová
Spustit audio