Nechte děti vnímat svoji osobnost, stejně jako hranice, kam už nesmí, radí psycholožka

1. březen 2023

Znáte teorii typů lidí? Když zjistíte, který jste vy nebo vaše dítě, hodně vám to pomůže. „Třeba v tom, že pochopíte, že vám ostatní nedělají naschvály,“ vysvětluje psycholožka. Jaké typy lidí popisuje ve své knize Milovat nestačí? Co jsou obranné strategie? Jsme pro svoje potomky model, který napodobují? Máme dětem dlouho vysvětlovat?

„Sebehodnota je základ pro to, abychom byli v životě šťastní. Vytváří se v útlém dětství skrze lásku. Ale jakmile batole začne projevovat svůj vrozený typ osobnosti, může nastat problém. „Některé projevy dítěte nás můžou lekat a máme tendenci ho směrovat. Ale ono přirozeně projevuje svoji osobnost,“ upozorňuje odbornice.

kniha Milovat nestačí

To neznamená, že necháme dítě dělat si co chce. „Dítě musí vnímat hranice a zažívat frustrace z toho, že něco dělat nemůže. Musí tam ale být naše pochopení, že jeho potřeba je v pořádku, že to jen nemůže být hned,“ vysvětluje.

Podle psycholožky lze zvládnout i dětský vztek. „Vidíme ho jako něco hrozného, ale je to přirozená reakce. Dítě si potřebuje emoci prožít a až pak má smysl mu vysvětlovat, že mu rozumíte a víte, co by chtělo,“ uzavírá Šárka Miková.

autoři: Adéla Gondíková , eh
Spustit audio

Související