Nebyl jsem zlaté dítě a poznal svět ulice, vzpomíná na dětství herec Robert Mikluš

24. únor 2022

Známý je především jako strážmistr Topinka a připouští, že seriál mu zajistil popularitu. „Pak jsou ale věci, které děláte proto, že je chcete dělat,“ uvádí herec v Blízkých setkáních a zmiňuje roli v seriálu Dukla 61. Do té se, jak říká, zažral. Sám totiž pochází z Ostravy a jeho otec byl havířem. A syrovým chlapem. V audiu také například uslyšíte, jak namlouval večerníček, proč ho baví vaření a které země navštívil s pouličním divadlem.  

Krásnou roli mu svěřil režisér David Ondříček v seriálu Dukla 61. „Jsem z Ostravy, táta je bývalý havíř, takže do toho jsem se zažral a dělal na mnoha frontách. David mi dal velkou důvěru a společně jsme upravovali scénář, jazyk, přepisovali scény.“

Robert Mikluš měl prý drsné dětství. „Táta byl syrový chlap a rád se pral. Poznal jsem svět ulice a nebyl zlaté dítě, vychované na koberci a se stříbrnou lžičkou v ústech. Pro divadlo to bylo dobré,“ připouští s úsměvem.

Nové světy

Svět literatury a prostor pro fantazii mu tak dali dobří učitelé. „A najednou zjistíte, že se vám otevírají nové světy a je vám v nich líp než v tom reálném a drsném světě.“ Maminka ale chtěla, aby byl právník.

„To byl klasický model rodičů, kteří chtějí, aby děti měly peníze. Ale když ji dnes vezmu třeba do Karlových Varů na červený koberec nebo na předávání Českých lvů, tak je šťastná,“ uzavírá herec.

autoři: Tereza Kostková , eh

Související