Nastal čas grilování!
Předtím, než se pustíte do tohoto oblíbeného sezónního rituálu přípravy jídla, si nezapomeňte přečíst, jaký typ grilu bude vyhovovat právě vám.
Grily pro sváteční kuchaře
Ti, kteří grilují spíš výjimečně, mohou zvolit jednoduché plechové nebo litinové grily na dřevěné uhlí za pár stovek. Jsou levné, přenosné, ovšem méně komfortní. Vzhledem k nízkému roštu se pokrmy rychleji připalují a při čekání, než se gril rozpálí, potřebujeme trochu víc trpělivosti.
Plynové grily s lávovými kameny
Tento typ již poskytuje větší komfort a zdravější grilování. Bohužel jsou dražší. Kameny se umisťují na dno grilu a ohřívají potraviny na roštu – tuk tedy neodkapává do ohně jako u předchozího typu. Lávové kameny ovšem musíme měnit každou sezonu.
Vodní grily
Oblíbili si je zejm. zastánci zdravého grilování. Jedná se o normální gril na dřevo s tím, že mezi ohništěm a roštem je umístěna nádoba s vodou, do které jednak odkapává tuk a zároveň na jídlo vedle tepla a dýmu působí i vodní pára. Maso se nemusí otáčet, propéká se stejnoměrně a zůstává šťavnaté.
Nebojte se improvizovat
Milovníci přírodní romantiky mohou zkusit grilování oblíbené na venkově ve Středomoří. Kromě dříví je třeba jen vyhloubit díru v zemi, sehnat pár cihel nebo kamenů a improvizovaný rošt třeba ze starého sporáku či nákupního košíku apod. V zemi tedy vyhrabeme díru podle velikosti pečínky, vyložíme ji cihlami nebo kamením, jámu vyplníme dřevem, které zapálíme a necháme zuhelnatět, na kameny pak umístíme rošt a můžeme grilovat.
Další informace najdete v internetovém Receptáři na webu www.iReceptar.cz.
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Starosvětské příběhy lesníků z časů, kdy se na Šumavě ještě žilo podle staletých tradic.
Václav Žmolík, moderátor
3x Karel Klostermann
Komplet obsahuje dva šumavské romány Ze světa lesních samot, V ráji šumavském a povídkový soubor Mrtví se nevracejí z pera klasika české literatury Karla Klostermanna (1848 - 1923), který tomuto kraji zasvětil celé své dílo.