Naslouchač, nebo lev salonů? Optimální partner je ten, kdo sdílí váš hodnotový žebříček

4. leden 2024

Existuje něco jako ideální partner, nebo je to jen chiméra? Vyplatí se ideální lásku hledat, nebo na ni čekat? „Raději než ideálního partnera hledejte partnera optimálního, který je plastický a otevřený ke změně,“ radí terapeut. Proč jsou při hledání partnera tolik důležité naše vlastní hodnoty?

„Ideální partner neexistuje, protože by to bylo velmi limitující. To nám ale nebrání hledat optimálního partnera pro život, kterých je víc a kteří se liší podle toho, v jaké životní fázi se zrovna nacházíme,“ vysvětluje na úvod terapeut Lucian Kantor.

Jinými slovy něco ideálního je pro nás ve dvaceti a něco ve třiceti. „Proto je důležité hledat optimálního partnera, který je plastický, tedy otevřený ke změně. Jen tak se pak spolu můžeme dostat přes drobné šrámy a krize k tomu, abychom vždycky v nějakém období zažívali optimum, které můžeme nazvat ideálem,“ dodává.

Dynamika vztahu

O štěstí mohou podle něj hovořit ti, kteří našli partnera, se kterým je pojí spousta společného, ale zároveň je partner některými skutečnostmi obohacuje a rozvíjí, což vytváří stabilitu páru.

Čtěte také

„Když jsou spolu dva úplně stejní lidé, je vztah nudný. Ve chvíli, kdy jde o zrcadlové osobnosti, je vztah uštvaný, je to licitace, protože každý chce něco jiného. Vždycky je důležité, aby tam bylo něco, co do vztahu přinese správnou dynamiku.“

Optimální partner je podle Luciana Kantora ten, který splňuje základní body, které má daný člověk na žebříčku hodnot úplně nahoře. „Proto je tak důležité, aby si člověk ujasnil, co je pro něj v životě důležité. Někdy se stává, že lidé, kteří ke mně přicházejí, chtějí protikladné záležitosti. Vezmou si někoho, kdo je introvertní a kdo samozřejmě naslouchá, ale nemůžou od něj očekávat, že to bude lev salonů.“

Ideální konstrukt?

Klíčovou roli ve vybírání partnera hraje také očekávání okolí. Podle psychologa totiž lidé mnohdy nehledají to, co by sami potřebovali, ale nechávají se ovlivnit konstrukty o ideálním partnerovi tak, jak je nastavila společnost nebo jejich okolí. „Dnes je představ ale tolik, že se v tom snadno můžeme utopit. Najednou chceme všechno dohromady. Většina lidí, kteří selhávají, selhávají proto, protože neoddělí to, co je jejich představa, od toho, co se od nich očekává,“ uzavírá Lucian Kantor.

Spustit audio

Související