Narcis

15. prosinec 2014

Jarní květina i pojem označující samolibost, ješitnost a sebelásku. V řeckých bájích byl Narkissos domýšlivý mladík, který se zamiloval do vlastního obrazu na hladině. Nakonec se utopil ve studánce a jeho tělo se proměnilo ve žlutý květ.

Rod jednoděložných rostlin z čeledi amarylkovité

Okvětí se skládá z šesti lístků ve dvou přeslenech, v dolní části srostlých v okvětní trubku. V ústí trubky je límcovitá nebo trubkovitá pakorunka.

Oreády jsou nymfy horských vrchů i údolí. Patří mezi nejstarší řecká božstva a zrodila je matka země Gaia. Kolik jich je, to se vlastně přesně neví. Jména dostávaly zpravidla podle hor, na jejichž stráních žily. K těmto nymfám patřila také Echó.

Za dobrý čin byla dívka navěky potrestaná

Legenda praví, že když se jednou vypravil nejvyšší bůh Zeus na zálety. Jenže ho pronásledovala zákonitá manželka Héra. Právě Echó ji svým štěbetáním zdržovala tak dlouho, až se Diovi podařilo žárlivé ženě uniknout. Héra se velmi rozlobila a potrestala nymfu tím, že jí vzala hlas. Od té doby nesměla Echó sama promluvit, mohla jenom opakovat poslední slova, která řekli jiní.

Logo

Dlouho pak němá dívka bloudila sama v odlehlých lesích, až jednoho dne potkala krásného mladíka, Narkissa, syna nymfy Léiriopé a říčního boha Kéfísa, ale jiné verze zas tvrdila, že je synem pastýře Endymióna a bohyně Měsíce Seléné.

Život za lásku

Echó se do krásného Narkissa zamilovala na první pohled. On ji ale odmítal, ten samolibý mladík byl totiž zamilovaný jenom sám do sebe. Celé dny pozoroval svůj obraz na vodní hladině a nemohl se na sebe vynadívat. A tak se Echó z nešťastné lásky utrápila, hořem se pomalu ztrácela, až z ní zbyl jenom hlas, který v horách, lesích i propastech opakuje, co zaslechne od lidí.

V Řecku byl narcis považován za květinu smrti

Narkissova domýšlivost a sebeláska popudila nymfy, které poprosily bohyni Afrodítu, aby ho potrestala. Za trest se zamiloval do vlastního obrazu na hladině. Tak dlouho se nad ní nakláněl, až se nakonec ve studánce utopil. Jeho tělo se proměnilo ve žlutý květ – narcis.


Příspěvek zazněl v pořadu Slovo nad zlato, který vysílá Dvojka ve všední dny vždy v 10:40 dopoledne.

autoři: Milena M. Marešová , Jitka Škápíková , Helena Petáková , Dan Moravec
Spustit audio