Naklíčená semena v zimním jídelníčku posilují imunitu

17. prosinec 2013
Rada pro tento den

Při klíčení přijímá zrno vodu, čímž se aktivují enzymy a dochází ke štěpení organických látek. Škrob se štěpí na jednoduché cukry, bílkoviny na aminokyseliny a tuky na volné mastné kyseliny.

Semena a látky v nich obsažené se stávají stravitelnějšími. Až několikanásobně přitom roste obsah vitaminů, zejména skupiny B, C, E, A.

Pravidla, která máme dodržovat
Bez ohledu na zvolenou metodu pěstování musíme dodržovat základní pravidla:
1. Nejprve je nutné semena důkladně umýt a nechat přes noc v misce s vlažnou vodou. Na šálek semen nalijeme čtyři šálky vody.
2. Potom je třeba vodu scedit, semena důkladně propláchnout a pak je nasypat do vhodné nádoby, kde budou klíčit.
Nejjednodušší je klíčení semen v misce. Nehodí se však pro ta semena, která potřebují proplachovat. Ta je vhodné vložit do sklenice překryté gázou.

Zdraví, které chutná
Na misce semena rozhodíme na vlhkou papírovou utěrku a zakryjeme podobným materiálem. Horní papír udržujeme vlhký, jakmile semínka vyklíčí, odstraníme ho. Na okenním parapetu se rostlinky více zazelenají.
K nejznámějším jedlým naklíčeným semenům patří hořčice, řeřicha a také naklíčené fazole. Existuje však řada dalších chutných klíčků, například čočka, hrách, cizrna. Jsou vynikající nejen co do chuti, ale i co do šíře použití. Naklíčená semena téměř všech druhů zeleniny lze jíst a používat do pokrmů. Klíčící semena obsahují množství vitaminů, minerálů a bílkovin a obvykle se dají snadno vypěstovat.

Další informace najdete v internetovém Receptáři na webu www.iReceptar.cz

Spustit audio